Επιστήμη εναντίων πίστης.   5 Σχόλια

Μου προκαλεί γέλιο κάθε φορά που κάποιος «πιστός» (η απλώς βλάκας) απαξιώνει τα αποτελέσματα της επιστήμης και την ορθολογιστική διερεύνηση & προσέγγιση για χάρη του θρησκευτικού στερεώματος στο οποίο αιωρείται. Πολύ περισσότερο δε, όταν το κάνει χρησιμοποιώντας υπολογιστή και διαδίκτυο. Μάλλον γελώ με την καταφανή βλακεία και άγνοια,  καθώς για κάθε χιλιοστό του συστήματος που ονομάζει υπολογιστής, από το υλικά που τον αποτελούν μέχρι τα προγράμματα που χρησιμοποιεί για την αναζήτηση στον ιστό, έχουν προκύψει μετά από πολλά χρόνια έρευνας, και εφαρμογής της επιστημονικής μεθόδου. Από την φυσική στερεάς κατάστασης, χημεία πολυμερών, φυσική ημιαγωγών (αποτελεί τομέα της φυσικής), την μηχανική μετά για την συναρμολόγηση των παραπάνω σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα, το οποίο με τα χρόνια γίνεται αρκετά πολύπλοκο προκειμένου  υποστηρίξει το διαδραστικό περιβάλλον του διαδικτύου. Από την ανάπτυξη των μαθηματικών και του προγραμματισμού (αλήθεια, πόσοι γνωρίζουν για τα πολύ-διανυσματικά μαθηματικά (1000+ διαστάσεων) με τα οποία αξιολογείται από τις μηχανές αναζήτησης η συσχέτιση των όρων αναζήτησης με  τα δισεκατομμύρια αποσπάσματα κειμένων του διαδικτύου?) που στο τέλος μας οδηγεί σε αυτή την ευκολία ανταλλαγής απόψεων.

Κυρίως στο δικαίωμα να εκφράζει ο καθε ένας το μακρύ του και το κοντό του. Τι σας έχει προσφέρει η θρησκεία, και τι η επιστήμη? Η επιστήμη σας έδωσε την ευκαιρία να ζήσετε ποιοτικά, να επικοινωνείτε (όχι να ακούτε κάποιον να μιλά στο βήμα για αυτά που είπαν άλλοι σε άλλο βήμα, αλλά να εκ φέρετε άποψη), χωρίς να σας πει ποτέ, «είσαι πολύ ηλίθιος μικρέ ανθρωπίσκο για να καταλάβεις πως δουλεύει» για να δικαιολογήσει τα επιτεύγματα της. Έτσι σας έδωσε το δικαίωμα να την αμφισβητήσετε ελαφρά τη καρδία, χωρίς να έχετε εντρυφήσει στις λεπτομέρειες.

Έχω αποκτήσει την αίσθηση ότι οι αμφισβητίες της επιστημονικής προσέγγισης ουδέποτε έχουν έρθει σε επαφή μαζί της, Το μόνο που γνώρισαν ποτέ είναι η θρησκεία, και η αναζήτηση σταμάτησε εκεί. Ίσως μια υποχρεωτική εισαγωγή του «πιστού» στην επιστημονική μέθοδο και μια 6μηνη πρακτική σε κάποιο εργαστήριο στο τέλος του οποίου θα εξετάζεται (και θα στέλνεται να το ξανακάνει ανάλογα με τα αποτελέσματα), θα εξάλειφε αυτό το φαινόμενο, της στείρας αναπαραγωγής οποιασδήποτε κουταμάρας ταιριάζει καλύτερα στα παραμύθια που πιστεύει. Αν δεν περάσει τις εξετάσεις δεν έχει υπολογιστή :p

Posted Τετάρτη, 1 Σεπτεμβρίου, 2010 by apeleytheros in Επιστήμη, Θρησκευτικά θέματα

Tagged with , , ,

5 responses to “Επιστήμη εναντίων πίστης.

Subscribe to comments with RSS.

 1. Γειά σου Αντώνη και μεγιά το ιστολόγιο!
  Είναι κοινή πρακτική των θρησκευόμενων να προσπαθούν να «χτυπήσουν» την επιστήμη στα σημεία που δεν έχει ακόμα εξηγήσει, και ας μην καταλαβαίνουν πόσο γραφικοί και ανόητοι γίνονται όταν θεωρούν ιερό ένα βιβλίο που λέει ότι «Η Γη στέκεται πάνω σε κολόνες – Σαμουήλ 2:8» και ότι ένας επιλειπτικός δεν έχει κάποια σοβαρή ψυχολογική διαταραχή αλλά… έχει μπει ένας δαίμονας μέσα του. Άλλα παραδείγματα τα ξέρεις, είναι άπειρα.

  Αλλά βλέπεις είναι της ιερατικής μόδας πλέον να μην αντικρούουν την επιστήμη, παρά να διδάσκουν ότι… θρησκεία και επιστήμη συμβαδίζουν χέρι-χέρι, καθότι… η επιστήμη εξηγεί το ΠΩΣ ενώ η θρησκεία το ΓΙΑΤΙ (όταν το άκουσα καράφλιασα). Αλήθεια, ποιές οι σκέψεις σου πάνω σ’αυτό?

 2. Καλημέρα και ευχαριστώ 🙂

  «η επιστήμη εξηγεί το ΠΩΣ ενώ η θρησκεία το ΓΙΑΤΙ»
  Αυτό είναι ένα διπλωματικό εφεύρημα που το είχα πρώτο-ακούσει από έναν καθηγητή του τμήματος φυσικής σε κάποιο τηλεοπτικό πάνελ, όταν ρωτήθηκε επίμονα για την θέση της επιστήμης του απέναντι στη θρησκεία (και την ιδέα της ύπαρξης του θεού). Πολύ καλό διπλωματικό εφεύρημα κατά τη γνώμη μου.

  Το γιατί το σκέφτηκε και το είπε είναι ένα άρθρο από μόνο του (για την θεόπληκτη ελληνική κοινωνία και το πόσο θα δεχόταν να ακούσει την αλήθεια). Η θρησκεία απαντά σε ορισμένα υπαρξιακά προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει (και ενσωματώσει στο χαρακτήρα από μικρή ηλικία) όπως με την ψευδαίσθηση μιας αέναης ψυχής η οποία «κατοικεί» στο σώμα και η οποία θα πρέπει να συνεχίζει να υπάρχει μετά την κατάρρευση του. (όπως έχει περιγραφεί πολύ διεξοδικά από τον «EBON MUSINGS» και έχει μεταφραστεί απο τον evanT στο «Φάντασμα στη Μηχανή«, κάθε άλλο παρά αλήθεια είναι αυτό) Ίσως επίσης στο παρελθόν η θρησκεία να γέμιζε τα υπαρξιακά κενά κάθε λογής ανθρώπων που βρέθηκαν στο έλεος της.

  Όμως στο ερώτημα, ενώ η θρησκεία υποτίθεται ότι αποτελεί απάντηση στα υπαρξιακά προβλήματα, κάθε άλλο παρά παραμένει σε αυτά. Εμπλέκεται εκφέροντας άποψη και στο πώς, εμποδίζοντας την έρευνα στα βλαστοκύτταρα, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά, χρηματοδοτώντας καραγκιοζιλίκια όπως αυτό (ένα πάρκο που ισχυρίζεται οτι οι άνθρωποι συνυπήρχαν με τους δεινοσαύρους) εμποδίζοντας την αντισύλληψη, δεσμεύοντας ασύλληπτα ποσά και ανθρώπινους πόρους για αποκλειστικούς σκοπούς προώθησης και διατήρησης του θεσμού της. Και τέλος στρώνει τον δρόμο για κάθε είδους μεταφυσικές φοβίες και αντιλήψεις, απο μικρή ηλικία.

  Το βιβλίο θρησκευτικών της Α λυκείου πχ, έχει παράγραφο για την μαγεία. Ισχυρίζεται ότι υπάρχει εκεί έξω, ότι είναι έργο του σατανά και ότι η πίστη στον αληθινό θεό μόνο σώζει. Η μεταφορά είναι περιληπτική, το πλήρες μάθημα για την μαγεία που μαθαίνουν τα παιδιά της Α λυκείου είναι πάνω απο 1 σελίδα. Ετοιμάζω άρθρο για αυτό, με φωτοτυπίες απο το βιβλίο αλλά παίρνει χρόνο 🙂

 3. μου έδωσες μια ιδέα για άρθρο βασικά, θέλω να αναφερθώ πιο διεξοδικά σε αυτόν τον εικονικό διαχωρισμό επιστήμης και θρησκείας.

 4. Ένα σοβαρό πρόβλημα με την επιστήμη είναι επίσης ότι πρέπει να αντιμετωπίσει και επιχειρήματα από δυσπιστία. Ενώ η θρησκεία έχει το προνόμιο να εντυπώνεται από νωρίς, οπότε οι παράλογες πτυχές της απορροφώνται, η επιστήμη καλείται να κάνει το ίδιο σε μεγαλύτερες ηλικίες, όταν οι counter-intuitive πτυχές της είναι πιο δύσπεπτες.

  Αν κάποιος δεν έχει ασχοληθεί αρκετά με επιστήμη, είναι δύσκολο να δεχτεί π.χ. την Εξέλιξη, τη Σχετικότητα, την Ατομική Θεωρία κ.λπ. Στον απλό άνθρωπο συχνά πορίσματα της επιστήμης ακούγονται εξωφρενικά. Εννοείται πως εκεί είναι που χρειάζεται μια καλή εκλαϊκευση της επιστήμης (και κρίμα πραγματικά που χάσαμε έναν τόσο καλό εκλαϊκευτή όσο ο Carl Sagan).

 5. Έχω προσπαθήσει να μιλήσω με φίλους για τη σχετικότητα. η συζήτηση κόλλησε στο σημείο «τι?! πως θα πηγαίνει πίσω το ρολόι?!!!» και όταν ανέφερα τα πειράματα με τα ατομικά ρολόγια στα αεροπλάνα έμειναν άναυδοι!! «δηλαδή το έχουν επαληθεύσει αυτό?!» Μετά τους είπα ότι εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο σήμα του gps και κάπως απομακρύνθηκε η δυσπιστία (όχι η έκπληξη..)
  Για την εξέλιξη η ατάκα «καλά προήλθα από το χιμπαντζή?!» (που μάλλον είναι θρησκο-γενής) έχει προκαλέσει τραγικές παρανοήσεις (αυτή βασικά είναι η μέση αντίληψη περι της εξέλιξης με όσους έχω μιλήσει, φίλους, συναδέλφους στο στρατό κλπ) Μετά το «όχι καμία σχέση απλά ισχύει ότι κάπου στο μακρινό παρελθόν ο χιμπαντζής και ο άνθρωπος είχαν έναν κοινό πρόγονο, υπάρχει σειρά απολιθωμάτων που το επαληθεύει» κάπως διορθώνει το κατακρήμνισμα του εγωισμού που παθαίνει ο φίλος, ο οποίος έχει μεγαλώσει με την ατάκα «καθ εικόνα και καθ ομοίωση».
  Σε άλλη (σπουδαγμένη ψυχολογία) φίλη (απο Κύπρο) προσπαθούσα να εξηγήσω τι είναι τα άτομα και τα μόρια, και η απορία της ήταν καταφανής, καθώς δεν τα είχε ξανακούσει ΠΟΤΕ (όπως μου είπε..)

  Υπάρχουν κενά γνώσης στον κόσμο. Και αντί να τα διορθώνουμε, χάνονται ώρες διδάσκοντας τα παραμύθια ενός βιβλίου 20 αιώνων [και λένε κ ένα κάρο μλκιες παρελκόμενες μέσα, όπως πχ μαγεία (το βιβλίο των θρησκευτικών Α λυκείου)]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

The Out Campaign: Scarlet Letter of Atheism
url, tracking
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: