Εικαστικές Ανησυχίες: Η επιστήμη κ η θρησκεία (3)   Leave a comment

Η επιστήμη βοηθά ΑμεΑ να σηκωθούν. Η θρησκεία βοηθά υγιείς να γονατίσουν.

Η επιστήμη βοηθά ΑμεΑ να σηκωθούν. Η θρησκεία βοηθά υγιείς να γονατίσουν.

Περιγραφή εικόνας για τυφλούς και μηχανές αναζήτησης:

Η εικόνα χωρίζεται κάθετα σε 2 μέρη.

Το αριστερό τμήμα, χωρίζεται οριζόντια σε 3 τμήματα.

Στο πρώτο αναπαρίσταται ο πολλές φορές κάτοχος ολυμπιακού μεταλλίου, Oscar Pistorius να εκτοξεύεται μπροστά απο αλτήρα στίβου. Ο Oscar Pistorius έχει αναπηρία, λείπει και στα 2 πόδια το τμήμα απο το γόνατο και κάτω, και φέρει πρόσθετα απο ανθρακονήματα που αντικαθιστούν το τμήμα του ποδιού που λείπει, και στα 2 πόδια.

Πάνω αριστερά αυτή η εικόνα έχει ενα μικρό κείμενο που λέει: «Oscar Pistorius: Γεννήθηκε με ασθένεια που εξελίχθηκε σε αναπηρία (Τ44). Φέρει πρόσθετα
απο ανθρακονήματα. 100μ σε 10,91 δευτερόλεπτα. (Image Copyright Ossur)»

Στο δεύτερο τμήμα απεικονίζεται ένας άνθρωπος που περπατάει φέροντας ρομποτικό εξωσκελετό, υποβοηθούμενος από βακτηρίες αγκώνα (πατερίτσες αλουμινένιες). Ο ρομποτικός εξω-σκελετός αποτελείται από μηχανισμό στην πλάτη φορεμένο σαν σχολική τσάντα και βραχίονες που εκτείνονται εξωτερικά  και παράλληλα απο τα πόδια, και είναι δεμένοι σε αυτά και στη μέση. Πάνω αριστερά υπάρχει μικρό κείμενο που λέει «Radi Kaiof: Παράλυτος για 20 χρόνια μετά από ατύχημα στη σπονδυλική στήλη. Περπατάει με τη βοήθεια ρομποτικού εξωσκελετού.»

Στο τρίτο τμήμα της εικόνας υπάρχει μια φωτογραφία από ένα πειραματικό πρόσθετο σπονδυλικής στήλης. υπάρχει ένα σκίτσο που δείχνει ότι τοποθετείται στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Υπάρχει και ένα μικρό κείμενο που αναφέρει «Active Book: Σύγχρονο εμφύτευμα σπονδυλικής στήλης για άτομα με αναπηρία (KNM). Βρίσκεται ακόμα υπό ανάπτυξη»

το αριστερό τμήμα της εικόνας φέρει υπότιτλο «η επιστήμη βοηθά ΑμεΑ να σηκωθούν»

Το δεξί τμήμα της εικόνας είναι κολάζ εικόνων από ανθρώπους διαφόρων θρησκειών (Χριστιανών Ορθόδοξων και Καθολικών, Ισλαμιστών, Βουδιστών, καθώς και μιας ομάδας στρατιωτών, οι οποίοι προσεύχονται γονατιστοί. Μία από αυτές τις εικόνες περιλαμβάνει τη Βασιλική του Αποστόλου Παύλου, (προφανώς σε μία από της συνάξεις που εμφανίζεται ο πάπας) ενώ η άλλη περιλαμβάνει ένα τζαμί. Οι ομοιότητα των πιστών απλωμένων μπροστά στους 2 ναούς που μοιάζουν ίδιοι στο σχήμα (με διαφορετικού χρώματος θόλο) είναι χαρακτηριστική.

το δεξί τμήμα της εικόνας φέρει υπότιτλο «η θρησκεία βοηθά υγιείς να γονατίσουν.»

Η εικόνα επίσης φέρει σημείωση στη μέση που λέει: «η αναδημοσίευση ενθαρρύνεται. © https://apeleytheros.wordpress.com»

Τέλος περιγραφής εικόνας.

Η εικόνα είναι συμβολική. Το «σηκώνομαι» έχει και συμβολικό περιεχόμενο, με την έννοια του «παίρνω κουράγιο». Επίσης και το «γονατίζω» έχει συμβολικό περιεχόμενο, σημαίνει και «χάνω κουράγιο», «αποκαρδιώνομαι».

Άλλες πληροφορίες:

Ο Oscar Pistorius φέρει τον (δημοσιογραφικό) τίτλο The Blade Runner. Επειδή στους παρά-ολυμπιακούς δεν συμμετέχουν (αρκετοί) αθλητές με αναπηρία και στα 2 πόδια (κατηγορία Τ44), ανταγωνίζεται αθλητές που φέρουν αναπηρία μόνο στο ένα πόδι (κατηγορία Τ43).  Οι επιδόσεις του είναι μακράν καλύτερες της πλειοψηφίας όλων μας, και ο ίδιος έκανε αίτηση για να αγωνισθεί στους κανονικούς ολυμπιακούς. Η αίτηση του απορρίφθηκε καθώς θεωρήθηκε ότι έχει πλεονέκτημα… Τα παραπάνω τα αναφέρω για να καταδείξω ότι τα πρόσθετα είναι εξαιρετικά εργονομικά, και όχι απλώς «πρόσθετα».Ρεπορτάζ στα ελληνικά, εδώ.
Εικόνες του Oscar Pistorius θα βρείτε εδώ & εδώ. Υπάρχει και άρθρο στη wikipedia για αυτόν τον αθλητή. Το Τ44 στην αναπηρία συμβολίζει τον τύπο της, και όπως περιγράφεται πιο πάνω, είναι αναπηρία κάτω άκρου από το γόνατο και κάτω. Στους παρά-ολυμπιακούς υπάρχουν πολλοί αθλητές που χρησιμοποιούν πρόσθετα από ανθρακονήματα.

Φωτογραφίες του Radi Kaiof  (ο οποίος είναι παραπληγικός) θα βρείτε εδώ & εδώ. Εδώ υπάρχει βίντεο. To σύστημα που φοράει ονομάζεται ReWalk & θα βρείτε πληροφορίες εδώ. Συνοπτικά, βοηθά παραπληγικούς να περπατήσουν αυτόνομα και να ανέβουν σκάλες. Βρίσκεται σε φάση τελικών κλινικών δοκιμών, και αναμένεται να κυκλοφορήσει του χρόνου.

Για το τρίτο σύστημα, είναι ένα πολλά υποσχόμενο αναπτυσσόμενο μικροτσίπ το οποίο ενεργοποιεί τους μύες παράλυτων ποδιών επιτρέποντας τον ιδιοκτήτη τους (με ΚΝΜ*) να τα χρησιμοποιεί ξανά. Τέτοια συστήματα εξωτερικά υπάρχουν ήδη αλλά περιλαμβάνουν εξωτερικά τοποθετημένα ηλεκτρόδια στα πόδια, και χειριστήριο καθιστώντας τη χρήση τους εξαιρετικά χρονοβόρα. Ονομάζεται Active Book (το ονόμασαν έτσι εξ αιτίας του σχήματος της κατασκευής που θυμίζει βιβλίο). Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ στα ελληνικά, εδώ & εδώ κ στο google με όρους αναζήτησης «Active Βook».

*ΚΝΜ σημαίνει Κάκωση Νωτιαίου Μυελού.

Οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν στο δεξί τμήμα βρίσκονται εδώ: Χριστιανική1, Ισλαμιστική1 Βουδιστική,

Η ισλαμιστική είναι από τό τζαμί στην παλιά ιερουσαλήμ Al-Aqsa (φωτό απο εδώ)

Η τελευταία Χριστιανική είναι από το Βατικανό, την (περίφημη) Βασιλική του αγίου Πέτρου, Ρώμη, Ιταλία (φωτογραφία εδώ)

Με πληροφορίες απο δεκάδες site. Η αναδημοσίευση της εικόνας ενθαρρύνεται.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

The Out Campaign: Scarlet Letter of Atheism
url,  tracking
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: