Ο Ήλιος κάνει «πούφ» .   5 Σχόλια

Ηλιακή Κηλίδα 1148: 15-2-2011 02:20, σε υπεριώδες μήκος κύματος.

Ηλιακή Κηλίδα 1158: 15-2-2011 02:20, σε υπεριώδες μήκος κύματος. (X-Class flare)

 

Στο βίντεο βλέπουμε την βίαιη εκτόνωση (έκρηξη) μίας ηλιακής κηλίδας. Το νέφος ιονισμένων αερίου (πρωτόνια, ηλεκτρόνια,  πυρήνες ατόμων κλπ) που ακολουθεί την έκρηξη, κατευθύνεται προς τη Γη, με ταχύτητα  900 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (0,2-0,3% της ταχύτητας του φωτός). Τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν συχνά αλλά η ένταση τους διαφέρει. Η  «έκρηξη» αυτή συνέβη πριν από 3 μέρες (15 Φεβρουαρίου 2011), και ήταν η πιο ισχυρή της τελευταίας τετραετίας. Το νέφος σωματιδίων έφτασε στη Γη σήμερα το πρωί (χρειάζεται 3-4 μέρες). Ακολουθεί μια φωτογραφία υπό διαφορετική γωνία, μιας αντίστοιχης έκρηξης η οποία έχει ληφθεί σε διαφορετικό μήκος κύματος, και με γωνία τέτοια ώστε να φαίνεται το μέγεθος της.

Η Ηλιακή Έκρηξη αυτή, είχε συμβεί πριν από 3 μήνες περίπου (6 Δεκεμβρίου 2010). Ένα στοιχείο για να αντιληφθούμε τα μεγέθη είναι ότι η παραπάνω φλόγα έχει διαστάσεις 700.000 χιλιομέτρων σε σύγκριση με τα μόλις 12.756 χιλιόμετρα της διαμέτρου της Γης στον Ισημερινό, το οποίο σημαίνει ότι η «γλώσσα» που δημιουργείται από την έκρηξη είναι 55 φορές μεγαλύτερη (περίπου σύγκριση μπάλα μπάσκετ με λεωφορείο) Η έκρηξη η οποία συνέβη πριν από 3 μέρες και απεικονίζεται στην αρχή του άρθρου είναι πιο ισχυρή από την παραπάνω, και κατηγοριοποιείται σαν X-class. (κατηγοριοποίηση ως Α, B, C, M η X ανάλογα με την πυκνότητα ροής ενέργειας στο αποκορύφωμα τους. Η κάθε κλίμακα έχει 10πλάσια πυκνότητα ροής ενέργειας από την προηγούμενη)

Η συγκεκριμένη «έκρηξη» αν και μεγάλης έντασης δεν είχε αισθητά αποτελέσματα στη Γη (με άλλα λόγια η γεωμαγνητική καταιγίδα που προκάλεσε ήταν μικρής έντασης). Αυτό συνέβη γιατί το μαγνητικό πεδίο που συνόδευε το στεμματικό υλικό  ήταν ευθυγραμμισμένο παράλληλα με το μαγνητικό πεδίο της Γης. Όταν εκτοξεύεται υλικό από το στέμμα (του ήλιου), το πλάσμα φέρει το δικό του μαγνητικό πεδίο το οποίο αποκόπτεται από αυτό του ήλιου. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πως είναι αυτό το μαγνητικό πεδίο πρίν φτάσει στη γή. (πηγή wiredscience)

 

Το συγκεκριμένο σημείο (Ηλιακή κηλίδα 1158) είχε «εκραγεί» ξανά και στις 13 Φεβρουαρίου με μία μεσαίας κλάσης ηλιακή έκρηξη (M-class).

Αν κατάφερα να σας τρομοκρατήσω μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος. Παρόλο που οι εκτοξεύσεις θερμού πλάσματος μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε δορυφόρους και ανθρώπους σε τροχιά η επιφάνεια της γής προστατεύεται από τα φορτισμένα σωματίδια με το μαγνητικό της πεδίο.

Ηλιος, Γή και μαγνητικό πεδίο.

Ηλιος, Γή και μαγνητικό πεδίο.

 

Δομή και λειτουργία μαγνητόσφαιρας της Γής

Δομή και λειτουργία μαγνητόσφαιρας της Γής

Παρόλα αυτά, κάποιες ισχυρές εκλάμψεις, προκαλούν αισθητές διαταραχές στο μαγνητικό πεδίο της Γης, οι οποίες ονομάζονται γεωμαγνητικές καταιγίδες. Συμπτώματα τέτοιων καταιγίδων μπορεί να είναι διαταραχή των τηλεπικοινωνιών η ακόμα και γενικό μπλακ αουτ λόγω των διαταραχων που εισάγονται στα καλώδια μεταφοράς ρεύματος ψηλής τάσης. Επίσης  εμφανίζουν προβλήματα, τα συστήματα που βασίζονται σε δορυφορικές υπηρεσίες όπως Συστήματα πλοήγησης. Σε γενικές γραμμές τέτοια φαινόμενα γίνονται σπάνια αισθητά στη Γη. Αυτή τη στιγμή, 4 δορυφορικές αποστολές παρατηρούν τον ήλιο και τη δραστηριότητα του, προειδοποιώντας δεκάδες επίγειους φορείς για τα δυνητικά επικίνδυνα φαινόμενα (εταιρίες παροχής ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, δορυφορικών συστημάτων, κλπ). Τέτοια φαινόμενα δημιουργούν εντυπωσιακά φαινόμενα στον ουρανό (Σέλας) Χαρακτηριστικά, η ισχυρότερη καταγεγραμμένη γεωμαγνητική καταιγίδα (1859) είχε εμφανίσει το Βόρειο Σέλας μέχρι την τροπική ζώνη (ενώ είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της εποχής, τηλέγραφους)

Περισσότερες πληροφορίες:

Δελτίο Διαστημικού Καιρού: http://www.spaceweather.com/

Wikipedia: Ηλιακές Εκρήξεις: http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_flare

Wikipedia: Γεωμαγνητικές καταιγίδες: http://en.wikipedia.org/wiki/Geomagnetic_storm

Wikipedia :Μαγνητόσφαιρα : http://en.wikipedia.org/wiki/Magnetosphere

Wikipedia: Η γεωμαγνητική καταιγίδα του 1859 : http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_storm_of_1859

The Bad Astronomer: Sunspot 1158 aint done yet. ,A HUGE looping prominence on the Sun! , kaBLAM! Footage of the X-class solar flare


 

 

5 responses to “Ο Ήλιος κάνει «πούφ» .

Subscribe to comments with RSS.

 1. Τό 2012 βάση προειδοποιήσεων απο ανωτέρα εμφυοί όντα, δυστυχώς η γη θα δεχτεί σκληρα κτυπήματα απο τις εκρίξεις του ήλιου, λόγο διαφοροποιήσεως του άξονα της.

 2. LOL!
  ….πλάκα κάνεις έτσι; 🙂

 3. Φίλε Ανώνημε,μην διαβάζεις Λιακόπουλο……..(μούφα)είναι τα βιβλία του……

 4. Νέο «πούφ» στις 23 Ιανουαρίου 2011

  Το «βίντεο» έχει ληφθεί από τον δορυφόρο SOHO,
  http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_and_Heliospheric_Observatory
  Ο Ήλιος είναι καλυμμένος τεχνητά, προκειμένου να φανεί καλύτερα το μέτωπο της «έκρηξης» καθώς επεκτείνεται. Στα highlights Όταν το μέτωπο φτάνει τον δορυφόρο, η εικόνα γεμίζει παράσιτα. Η συγκεκριμένη «έκρηξη» δεν προκάλεσε κάτι σοβαρό στην επιφάνεια της Γης (καταγράφτηκε μια απότομη διακύμανση στο τοπικό δίκτυο ηλεκτρικού από ένα εργαστήριο στη Νορβηγία)

  Περισσότερες εικόνες:
  Πως φαίνεται από το διάστημα:
  Λάμψη στην επιφάνεια του ήλιου.
  Η λάμψη απελευθέρωσε ενέργεια που ισοδυναμεί με εκατομμύρια φορές την ενέργεια όλων των πυρηνικών όπλων που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος αν πυροδοτούνταν ταυτόχρονα.

  Πως φαίνεται από τη Γη:
  Σέλας 23-01-2011

 5. και ένα «άσχετο» αλλά πολύ εντυπωσιακό βίντεο για το πως μοιάζει ο ήλιος:

  Είναι λήψη σε διάστημα μίας εβδομάδας, στο υπεριώδες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

The Out Campaign: Scarlet Letter of Atheism
url, tracking
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: