Σεισμός στην Ιαπωνία – Σοκ και δέος   20 Σχόλια

Παρακολουθούμε το τσουνάμι από το σεισμό της Ιαπωνίας να σαρώνει κυριολεκτικά χιλιόμετρα γης, παρασέρνοντας φλεγόμενα κτίσματα, πλοία και φορτηγά. Άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν όπως όπως με τα αυτοκίνητα τους, ενώ τους ακολουθεί το κύμα που έχει σαρώσει τα πάντα.

 

Ένα ολόκληρο αεροδρόμιο (Sendai Airport, 130 χιλιόμετρα από το επίκεντρο) μαζί με τα αεροπλάνα του έχει χαθεί κάτω από τα νερά. Κάποια κτήρια ξεπροβάλλουν, και στις ταράτσες τους έχουν μαζευτεί εγκλωβισμένοι άνθρωποι.

 

Η Ιαπωνία είναι μια από τις πιο προετοιμασμένες χώρες στον κόσμο όσον αφορά τους σεισμούς. «Χτισμένη» πάνω στο διαβόητο «δαχτυλίδι της φωτιάς»(περιοχή με πάμπολλα ρήγματα και ηφαίστεια όπου γίνονται το ~90% των σεισμών της γης) στον ειρηνικό, έχει μακρά ιστορία και εμπειρία από σεισμούς. Έχοντας ξοδέψει δισεκατομμύρια σε προχωρημένες αντισεισμικές τεχνολογίες, έχει υιοθετήσει τις αυστηρότερες αντισεισμικές προδιαγραφές, παράκτια τείχη για τα τσουνάμι, οργανωμένη πολιτική προστασία, και εκπαίδευση του πληθυσμού με ασκήσεις. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που δεν μετράνε τα θύματα σε δεκάδες χιλιάδες. Τον κύριο σεισμό των 8.9 Ρίχτερ (7ος ισχυρότερος στην καταγεγραμμένη ιστορία, και ο ισχυρότερος που χτυπά την Ιαπωνία) ακολούθησαν περίπου 30 μετασεισμοί με τον υψηλότερο από αυτούς να αγγίζει τα 7.1 Ρίχτερ. Στην πόλη που βρίσκεται κοντύτερα στο σεισμό, ελάχιστα κτήρια έπεσαν, και οι περισσότερες από τις ζημιές έγιναν από τα δισεκατομμύρια τόνους νερού που ακολούθησαν. Αυτό και μόνο είναι εντυπωσιακό. Για παράδειγμα, στην Ινδονησία (το άλλο άκρο από άποψη υποδομών) είχαν χαθεί 250.000 άτομα…

Update 11 Απριλίου 2011, Καινούρια Βίντεο & Πληροφορίες.

Κυκλοφόρησαν μερικά καινούρια βίντεο απο ερασιτεχνικές κάμερες που δείχνουν το παλιρροϊκό κύμα να χτυπά τις παράκτιες πόλεις. Με την ευκαιρία παραθέτω και μερικά στοιχεία για το σεισμό που έγιναν εν τω μεταξύ γνωστά: Ο σεισμός μεγέθους 9.0 – 9.2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ μετακίνησε το κεντρικό νησί της Ιαπωνίας κατά 2.4 μέτρα ανατολικά (πηγή), και τον άξονα της γης κατά 10 εκατοστά (πηγή). Τον κύριο σεισμό έχουν ακολουθήσει σχεδόν 1000 μετασεισμοί με τους 60 από αυτούς να είναι άνω των 6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Το τσουνάμι που ακολούθησε ύψους τουλάχιστον 10 μέτρων, προκάλεσε τις χειρότερες καταστροφές στη χώρα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ενώ ο σεισμός είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία 200 χρόνια. Οι νεκροί και οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε περίπου 30000 άτομα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Πυρηνικό Εργοστάσιο της Φουκουσίμα εξελίσσεται ακόμα, και τα γεγονότα αλλάζουν από μέρα σε μέρα, δεν θα αναφερθώ σε αυτά στο παρόν πόστ. Στα σχόλια θα βρείτε αρκετά λινκ για πληροφορίες όπως  επίπεδα ραδιενέργειας, μετρήσεις, εξηγήσεις, κλπ από έγκυρους φορείς.

 

Περισσότερα – Πηγές:

Ο Σεισμός από τους New York Times

New York Times Photostream: Εικόνες της καταστροφής

Πώς έγινε & εξελίχθηκε ο σεισμός (New york times)

Άλλα βίντεο και υλικό από New York Times

Πληροφορίες για το σεισμό

20 responses to “Σεισμός στην Ιαπωνία – Σοκ και δέος

Subscribe to comments with RSS.

 1. Το τσιμεντένιο περίβλημα του πρώτου (απο 6) πυρηνικού αντιδραστήρα ελαφρού υδατος στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Fukushima γκρεμίζεται:
  http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-12720219

  Ο αντιδραστήρας είναι αυτός

 2. Εντυπωσιακές δορυφορικές φωτογραφίες πρίν και μετά το σεισμό και το τσουνάμι στην ιαπωνία.
  http://www.nytimes.com/interactive/2011/03/13/world/asia/satellite-photos-japan-before-and-after-tsunami.html

  Μετακινήστε την μεσαία μπάρα δεξιά και αριστερά για να δείτε τις αλλαγές. Τίποτα δεν έμεινε όρθιο!

 3. Επίσημη αναφορά για τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας από τον αρμόδιο οργανισμό.
  http://www.nisa.meti.go.jp/english/files/en20110313-3.pdf

 4. Επίσημη αναφορά για την μόλυνση από τη ραδιενέργεια.
  Εξαιρετικά μικρής έκτασης, 9 άτομα μολύνθηκαν σε όλη την περιοχή.
  http://www.world-nuclear-news.org/RS-Contamination_found_on_evacuated_residents-1303114.html

 5. Ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για τα πυρηνικά
  http://www.eeae.gr/gr/docs/president/_ana_dt_14_03_2011.pdf

  Το blog ανακοινώσεων του τμήματος πυρηνικής του MIT
  http://mitnse.com/
  MIT NSE Nuclear Information Hub (http://web.mit.edu/nse/)

  Ανακοίνωση του τμήματος πυρηνικής του MIT για την κατάσταση στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας
  http://mitnse.com/2011/03/15/explanation-of-hydrogen-explosions-at-units-1-and-3/

 6. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έχει χάρτη με τους διάφορους μετρητές στην Ελλάδα, όπου μπορείτε να δείτε live τις μετρήσεις
  http://www.eeae.gr/gr/index.php?pvar=php/enviro/telemetrymap

 7. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για το τσουνάμι, τους αντιδραστήρες και τα επακόλουθα:
  http://www.iaea.org/newscenter/news/tsunamiupdate01.html

 8. Περιγραφή της κατάστασης από το WiredScience
  http://www.wired.com/wiredscience/2011/03/earthquake-tsunami-nuclear-plant/

 9. Να προσθέσω ότι η ενημέρωση από το MIT είναι μακράν πιο κατατοπιστική και προσεγμένη απ ότι του BBC, του οποίου η ενημέρωση είναι καλύτερη από αυτην των ελληνικών ΜΜΕ. Επίσης, στον κάθε ανησυχούντα θα έλεγα ότι μόλις έξω από την εγκατάσταση η μόλυνση είναι στα 1,5ms/h (Peak) ενώ τό όριο για ασθένεια από την ραδιενέργεια είναι 1000ms (~600 ώρες έκθεσης, στο Peak)

  Τα πράγματα δίπλα & μέσα στους αντιδραστήρες δεν είναι τόσο ρόδινα, με ένα peaks της τάξης του ~400ms/h αλλά εκεί δεν υπάρχει ψυχή (μόνο οι εργάτες/μηχανικοί που πηγαινοέρχονται με κατάλληλο εξοπλισμό)

  Τα παραπάνω από το MIT.

  Στο Τόκιο, 250 χιλιόμετρα μακριά (επειδή ακούγονται διάφορα) υπήρξε μια επίσημη ανακοίνωση για ένα Peak της τάξης του 0,8μs/h το οποίο 4 ώρες αργότερα έπεσε στα 0,078μs/h που είναι μεν ψηλό σε σχέση με τα φυσιολογικά όρια αλλά απέχει μακριά από το να είναι επικίνδυνο, και σε μακροχρόνια βάση θα πέσει αρκετά.

 10. Μια ανάλυση στην κατάσταση με την πυρηνική ενέργεια. (ελληνικό)
  http://blemilo.blogspot.com/2011/03/blog-post_6722.html

 11. Μια ανάλυση στην Ιαπωνική Πυρηνική Κρίση (αγγλικό)
  http://www.wired.com/wiredscience/2011/03/japan-nuclear-crisis/

 12. Δεν έχεις λόγια όταν βλέπεις τι μπορεί να γίνει στον πλανήτη μας όταν η φύση έχει τον πρώτο λόγο. Ο άνθρωπος απλά αποδεικνύεται ένα άβουλο και άμοιρο πιόνι στις ανώτερες συμπαντικές δυνάμεις που έχουν το πάνω χέρι όσο και αν ο άνθρωπος ως λογικό ον προσπαθεί να επιβληθεί σε όλα, ακόμα και στην ίδια τη φύση.
  Κάποιος πιο αλληγορικός θα μπορούσε να πει πως η φύση αντιδρά. Ξεσηκώνεται και θυμώνει κατά της ανθρωπότητας και της ασύδοτης συμπεριφοράς και στάσης της απέναντι σε αυτό που θεωρείται οικουμενική κληρονομιά, τη φύση και το περιβάλλον.
  Δεν είμαστε μόνοι. Υπάρχουν ανώτερες δυνάμεις, πάνω από εμάς στο σύμπαν, δυνάμεις που μας εξουσιάζουν και μας κυριεύουν παρά το γεγονός ότι δεν είναι ορατές πάντα και μονίμως. Υπάρχουν κανόνες στους οποίους υπαγόμαστε και τις οποίες δεν ελέγχουμε. Υπάρχουν όροι τους οποίους σίγουρα δεν επιβάλουμε εμείς και στους οποίους είμαστε υποχρεωμένοι να υπακούσουμε ευλαβικά.
  Η φύση είναι ανώτερη από εμάς. Μπορεί να μην έχει συνείδηση και να ενεργεί βάσει αυτής, αλλά είναι αυτό το άγνωστο και το μυστήριο που την διέπει, που την κάνει ακόμα ανώτερη και ακόμα πιο επιβλητική.
  Η ζωή είναι εύθραυστη. Μία στιγμή που δεν μπορούμε να ελέγξουμε ούτε και να προβλέψουμε αρκεί για να μας επαναφέρει,για να μας βάλει να συλλογιστούμε,να προβληματιστούμε,να επαναπροσδιορίσουμε τι είναι σημαντικό,τι απαραίτητο και τι μάταιο.Για κάποιους πιο άτυχους, αυτή η στιγμή είναι αρκετή για να τους στοιχίσει τη ζωή. Είναι και αυτό μέρος στο παιχνίδι.Σαν να μας κινεί τα νήματα κάποιος που ξαφνικά αποφασίζει ότι πρέπει από τον κόσμο αυτόν να φύγουν πολλοί και ταυτόχρονα. Πατάει ένα κουμπί και το πετυχαίνει.
  Να λοιπόν σε τι ανήκουμε. Να ποιος έχει το πάνω χέρι.Η ΦΥΣΗ!!!!!!
  ΜΑΚΗΣ.

 13. Περιγραφή λειτουργίας Αντιδραστήρων Ζέοντος Ύδατος (βραστού Νερού, BWR)
  http://www.nrc.gov/reading-rm/basic-ref/teachers/03.pdf

  Και ένα άρθρο για αποσαφήνηση εννοιών στα ελληνικά
  http://www.kairos.gr/enviroment/1501-pos-leitourgoun-oi-pyrhnikoi-antidrastires.html

 14. Tue 12 April, IAEA Briefs Member States on the Nuclear Emergency in Japan

 15. Φουκουσίμα, 2 Χρόνια μετά:
  πόσα είναι τα θύματα του πυρηνικού ατυχήματος;
  http://www.tovima.gr/science/article/?aid=502169

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

The Out Campaign: Scarlet Letter of Atheism
url, tracking
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: