Τι γίνεται αν σφίξεις ένα βρεγμένο πανί σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας;   Leave a comment

Μαθητές Λυκείου έστειλαν την ερώτηση (πρόταση για πείραμα) «Τι γίνεται αν σφίξεις ένα βρεγμένο πανί σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας;» στα μέλη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Το πείραμα έγινε μπροστά στην κάμερα:

Συνοπτικά, επειδή δεν υπάρχει βαρύτητα και επειδή υπάρχουν επιφανειακές τάσεις, το νερό από το σφιγμένο πανί μένει κολλημένο στο ύφασμα, σαν ζελέ. Παράλληλα απλώνεται και στο χέρι που κρατά το πανί. Είναι ενδιαφέρον και το σχήμα που παίρνει το νερό βγαίνοντας από το δοχείο, δημιουργείται μια μεγάλη σταγόνα που αιωρείται. Αυτό οφείλεται στις ελκτικές δυνάμεις μεταξύ των μορίων του νερού. Είναι ο ίδιος λόγος που το νερό σχηματίζει σταγόνες σε κανονικές θερμοκρασίες, ενώ σε μεγαλύτερες γίνεται αέριο (καθώς η κινητικότητα των μορίων δεν μπορεί να υπερκεραστεί από τις προαναφερθείσες ελκτικές δυνάμεις).

Ένα ενδιαφέρον βίντεο σχετικά με το φαινόμενο έχει και η σελίδα της wikipedia

http://en.wikipedia.org/wiki/Surface_tension.

θα ήταν ενδιαφέρον να το δούμε να συμβαίνει στο διάστημα (κενό). Στο εσωτερικό του διεθνούς διαστημικού σταθμού, διατηρούνται ατμοσφαιρικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας. Αυτό αναγκάζει τα αέρια που είναι διαλυμένα μες το νερό να παραμένουν διαλυμένα, τη θερμοκρασία να παραμένει σε κανονικά επίπεδα, κράτα τη θερμοκρασία βρασμού του νερού στους 100 βαθμούς, και αναγκάζει τις επιφανειακές τάσεις, να παραμένουν επιφανειακές, καθώς υπάρχει ατμόσφαιρα (υπάρχει δηλαδή όριο μεταξύ 2 υλικών). Ελλείψει πειράματος, μπορούμε να αναρωτηθούμε: Στο διάστημα αφ ενός το νερό σταδιακά θα πάγωνε. Αφετέρου, τα αέρια που είναι διαλυμένα μέσα στο νερό θα οδηγούσαν στη διαστολή του (όπως περίπου παθαίνει η κοκα κόλα όταν την ανοίγουμε ενώ είναι κουνημένη). Ακόμα και χωρίς αέρια, η θερμοκρασία βρασμού πέφτει απότομα με την πτώση της πίεσης. οπότε αρχικά το νερό θα έβραζε (γινόταν αέριο) πολύ γρήγορα. Λόγω της κινητικής ενέργειας που θα αποκτούσαν τα σταγονίδια του νερού, σταδιακά ενώ πάγωνε θα εξαφανιζόταν στο διάστημα καθώς οι ελκτικές δυνάμεις δεν θα ήταν αρκετές για να σταματήσουν την έκρηξη-εξάπλωση του στο χώρο. Τα σταγονίδια νερού που θα απέμεναν θα συμπεριφέρονταν όπως μέσα στον διεθνή διαστημικό σταθμό, για το πολύ μικρό χρονικό διάστημα που θα μεσολαβούσε μέχρι να παγώσουν, καταλήγοντας σχεδόν ακαριαία σε ένα χιόνι που απομακρύνεται σφαιρικά από το σημείο του πειράματος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

The Out Campaign: Scarlet Letter of Atheism
url,  tracking
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: