Να σας ζήσει.   Leave a comment

na-sas-zhseiΒάπτισμα:

απόπειρα πνιγμού του βρέφους, τρις, από ένα γέρο που συνήθως δεν έχει παιδιά και ισχυρίζεται ότι επικοινωνεί με ένα φάντασμα, με τις ευλογίες των γονιών του, και λοιπών συγγενών. Κατάλοιπο αρχαίου παγανιστικού εξαγνισμού στο νερό. Χρονολογείται από την Βαβυλώνια (3000-1000 πκε, Μεσοποταμία) σύμφωνα με τα αρχαία γραπτά στα Ακκαδικά που έχουν βρεθεί και περιγράφουν τον εξαγνισμό με νερό από τα κακά δαιμόνια του ασθενούς (πηγές στο τέλος). Μετέπειτα, η τελετή περιγράφεται στη μυθολογία του Όσιρη (θεότητα της Αιγύπτου), μέχρι και στην Ιλιάδα στον Όμηρο, όπου ολόκληρος ο στρατός εξαγνίζεται τελετουργικά (Ηλιάδα, στ 1.313) πριν τις θυσίες.

Το ενδιαφέρον είναι ότι από το 1970, στην Ελλάδα το βάπτισμα αποδίδει μόνο θρήσκευμα, ενώ για το όνομα απαιτείται η διαδικασία της ονοματοδοσίας, (υπ. δήλωση από τους 2 γονείς ενώπιον του ληξίαρχου) και είναι η ΜΟΝΗ ΕΓΚΥΡΗ διαδικασία (βλ γνωμοδότηση για βάπτισμα & ονοματοδοσία του Συνήγορου του Πολίτη για τη σχετική νομοθεσία), ενώ αν το όνομα έχει αποδοθεί με βάπτισμα μπορεί να καταπέσει, καθότι είναι παράνομο.

Πηγές:

Maqlû (αρχαιο-βαβυλωνιακή Τελετή): http://en.wikipedia.org/wiki/Maql%C3%BB

Βάπτισμα: μια προχριστιανική Τελετή: http://www.bible.ca/ef/topical-baptism-a-prechristian-history.htm

Ηλιάδα 1.313 http://www.mikrosapoplous.gr/iliada/BIBLIO_1_245_356.htm#310

Ένωση Αθέων: Ονοματοδοσία: http://union.atheia.gr/?page_id=22

Πνιγμός βρέφους στο βάπτισμα 1 (Μόλδοβα): http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/3069604/Baby-drowned-during-baptism.html

Πνιγμός βρέφους στο βάπτισμα 2 (Ινδιανάπολις): http://usatoday30.usatoday.com/news/nation/story/2012-08-21/day-care-drowning/57192074/1

Η εικόνα της φωτογραφίας είναι από βάπτιση σε ορθόδοξη εκκλησία. Ο ιερέας πιέζει με δύναμη το μικρό κάτω από το νερό το οποίο κρατιέται απεγνωσμένα από τα τοιχώματα της κολυμβήθρας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

The Out Campaign: Scarlet Letter of Atheism
url,  tracking
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: