Εμβόλιο-φοβία, (η μεγάλη απάτη)   39 Σχόλια

Σύντομη Περίληψη

Εμβόλια

Εμβολιασμός

Πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια 2 επιτήδειοι ξεκίνησαν μια εκστρατεία κατά του τριπλού εμβολίου MMR. Έδειξαν με απατηλές μεθόδους ότι συνδέεται με αυτισμό. Στα επόμενα χρόνια οι προσπάθειες ελέγχου της υπόθεσης απέτυχαν. 10 απο τους 13 συμμετέχοντες απέσυραν τις συμμετοχές τους, στην έρευνα και τελικά πριν ένα χρόνο η συγκεκριμένη έρευνα αποσύρθηκε ολοκληρωτικά, και θεωρήθηκε εσφαλμένη. Πριν μερικές ημέρες, μια ανεξάρτητη δημοσιογραφική έρευνα κατέδειξε ότι ο ένας από τους ιθύνοντες είχε λάβει ποσά της τάξης £435.643 (~510.000€) για να παρουσιάσει συσχετισμό αυτών των εμβολίων με ασθένειες προκειμένου να αξιωθούν αποζημιώσεις από φαρμακευτικές εταιρίες.  Παράλληλα, ο κεντρικός «ήρωας» είχε ιδρύσει (κρυφά) από την πρώτη στιγμή εταιρία που θα πουλούσε εμβόλιο αντίστοιχο του MMR καθώς και μία ιατρική μέθοδο-εξέταση, απάτες που ανέβασαν τα κέρδη του σε εκατομμύρια δολάρια (είχε υπολογίσει οτι η εταιρία του θα επέφερε κέρδη μέχρι και άνω των 70 εκ λιρών).

Παράλληλα, το θέμα διατηρείται απο διάφορους παρά-ιατρικούς κύκλους για την προώθηση των δικών τους σκευασμάτων, εκθέτοντας τα μη εμβολιασμένα νήπια σε σοβαρούς κινδύνους που φθάνουν μέχρι και την μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, κώφωση και συγγενείς ανωμαλίες σε έμβρυα, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να αφήσουν μόνιμες σοβαρές αναπηρίες, η να επιφέρουν το θάνατο. Ακόμα χειρότερα, το συμβάν γενικεύεται λόγω της άγνοιας (από επιτήδειους) σε όλα τα εμβόλια, με ολέθρια αποτελέσματα για την υγεία του πληθυσμού σαν σύνολο.

Το θέμα είχε γίνει γνωστό και στην Ελλάδα ενώ ως αποτέλεσμα μειώθηκαν οι εμβολιασμοί όλων των ειδών εξ αιτίας της σύγχυσης. Παρόλο που συγκεκριμένη έρευνα έχει εδώ και πολλά χρόνια θεωρηθεί αμφιλεγόμενη και έχει πρόσφατα αποσυρθεί από το Lancet, η φοβία παραμένει, και ανακινείται από κύκλους με συγκεκριμένα συμφέροντα.

Δήλωση:

Δεν είμαι ιατρός. Ως εκ τούτου δεν θέλω και δεν επιθυμώ να προσφέρω οποιαδήποτε είδους ιατρική συμβουλή. Το παρόν άρθρο γράφεται με τις ιατρικές αναφορές να αντλούνται απο site αποκλειστικά ιατρικού περιεχομένου, (ακολουθήστε τις παραπομπές) με αποκλειστικό στόχο την γνωστοποίηση σε όλους της απάτης η οποία οδήγησε στην «φοβία» των εμβολίων και άφησε αρκετά παιδιά απροστάτευτα σε (δυνητικά εξαιρετικά) επικίνδυνες ασθένειες. Έχει γίνει προσπάθεια το κείμενο να είναι μικρό και περιεκτικό. Γι αυτό έχουν παραληφθεί πληροφορίες όπως η αναλυτική περιγραφή των ασθενειών (παρατίθενται link στα ελληνικά και αγγλικά, στη wikipedia και αλλού), ή λοιπές ιατρικές πληροφορίες που είναι άσχετες με το θέμα της ίδιας της απάτης. Οι ιατρικού περιεχομένου σύνδεσμοι προσφέρονται με κάθε επιφύλαξη και δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να εξακριβώσω την ορθότητα των πληροφοριών που περιέχουν. Για οποιαδήποτε αμφιβολία η απορία επικοινωνήστε με το γιατρό /παιδίατρο σας. Δηλώνω τα παραπάνω επειδή πρόκειται για θέμα υγείας, άρα οι αποφάσεις που θα λάβει ο αναγνώστης είναι κρίσιμες.

Περιεχόμενα

Τι είναι τα εμβόλια; κορυφή

Με τον όρο εμβόλιο εννοούμε την μέθοδο «ενεργοποίησης» της παραγωγής αντισωμάτων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, προκειμένου ο οργανισμός να μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν μόλυνση από συγκεκριμένο μικροοργανισμό πολύ πιο αποτελεσματικά. Τα εμβόλια περιέχουν εξασθενημένους ιούς, μικρόβια ή τμήματα μικροβίων ή ανασυνδυασμένο DNA μικροοργανισμών.

Τα εμβόλια εξυπηρετούν την πρόληψη και τον έλεγχο των ασθενειών. Η πρόληψη είναι η  πιο ανώδυνη μέθοδος για την αντιμετώπιση των ασθενειών. Για παράδειγμα, σε περίπτωση επιδημίας της ιλαράς η θνησιμότητα μπορεί να ανέλθει στο 6% των ασθενών (αυτό σημαίνει 60.000 στο εκατομμύριο). Επίσης, μέσω της δράσης τους εξασφαλίζεται ότι δεν θα ξεσπάσει επιδημία η οποία πιθανόν να γονατίσει της υπηρεσίες υγείας. Σε περίπτωση επιδημίας  αυξάνεται το ποσοστό σοβαρών περιστατικών (αυτοί που δεν θα τύχουν έγκαιρης περίθαλψης), άρα και της θνησιμότητας. Με τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού το στέλεχος του παθογόνου μικροοργανισμού δεν βρίσκει κατάλληλους φορείς για να διαδοθεί στον πληθυσμό, έτσι δεν μπορεί να έχουμε επιδημία απο το συγκεκριμένο. (Τα εμβόλια δεν δίνουν 100% ανοσία σε όλους)

Για επιπλέον πληροφορίες

http://el.wikipedia.org/wiki/εμβόλιο

IatroNet, Εμβόλια (αναλυτικές πληροφορίες για τον εμβολιασμό, ηλικίες, είδη εμβολίων κλπ)

http://en.wikipedia.org/wiki/Vaccination

Τί είναι το Εμβόλιο MMR κορυφή

Το Εμβόλιο ιλαράς[1|[2], παρωτίτιδος, ερυθράς, (Μeasles, Mumps and Rubella) είναι ένα τριπλό συνδυαστικό εμβόλιο το οποίο προστατεύει και από τις 3 ασθένειες ταυτόχρονα. Είναι το μοναδικό εμβόλιο σήμερα το οποίο προστατεύει από Ιλαρά, και επίσης από πρόσφατα το μόνο που προστατεύει από παρωτίτιδα.

Για επιπλέον πληροφορίες

Medlook : Το τριπλό εμβόλιο MMR (το άρθρο αφορά το ίδιο θέμα αλλά είναι λίγο παλιό, δεν περιλαμβάνει τα στοιχεία για τις οικονομικές απάτες)

http://en.wikipedia.org/wiki/MMR_vaccine

Λίγα Στοιχεία για την Έρευνα – Απάτη κορυφή

Στις 28 φεβρουαρίου 1998, οι Andrew Wakefield, & John Walker-Smith καθώς και 11 άλλοι, δημοσίευσαν μια έρευνα στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet στο οποίο αναφερόταν ότι σε μελέτη με εμβολιασμό με το MMR 12 παιδιών παρουσιάσθηκαν 9 κρούσματα ενός «καινούριου συνδρόμου» το οποίο ήταν συνδυασμός εντερικών και αυτιστικών συμπτωμάτων. Η απάτη κρυβόταν στο ότι τα παιδιά είχαν συμπτώματα αυτισμού από πριν εμβολιαστούν, και ήταν προσεκτικά επιλεγμένα ώστε να εμφανίσει αυτά τα αποτελέσματα η «μελέτη». Ένα από αυτά ταξίδεψε 5000 χιλιόμετρα προκειμένου να συμπεριληφθεί στην «μελέτη».

Λεπτομερείς πληροφορίες για το πως στήθηκε η απάτη με αναλυτικές αναφορές σε δικαστικά έγγραφα, έρευνες αποφάσεις κλπ:

Κύριες Πηγές:

Μέρος 1: How the case against the MMR vaccine was fixed. [British Medical Journal, Brian Deer, Δημοσιογράφος]

Μέρος 2: How the vaccine crisis was meant to make money [British Medical Journal, Brian Deer, Δημοσιογράφος]

Δευτερεύουσα πηγή

Βαρέα μέταλλα, εμβόλιο MMR συσχετίζονται με τον αυτισμό; (η πηγή είναι χρονικά ξεπερασμένη )

Αναλυτικά:

Η ιστορία αυτή ξεκίνησε από την Αμερική του 1990. Αρχικώς, έπρεπε να εξηγηθεί ένα παράξενο φαινόμενο που καταγράφονταν από τις ιατρικές και προνοιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ο παρατηρούμενος αυξανόμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων αυτισμού. Αρκετοί ερευνητές έσπευσαν να αποδώσουν το νέο φαινόμενο σε κάτι πλασματικό, που προέκυπτε από την καλύτερη εκτίμηση και αξιολόγηση του αυτισμού από τους ειδικούς επιστήμονες, που έφερνε περισσότερα περιστατικά στην επιφάνεια. Άλλοι ωστόσο, περισσότερο σκεπτικοί, άρχισαν να αναζητούν τα αίτια του φαινομένου σε άλλους παράγοντες.

Ερευνήθηκαν 3 ενδεχόμενα:

  1. Πρώτη υπόθεση: Η θειοµερσάλη, το συντηρητικό που μεταβολίζεται σε αιθυλ-υδράργυρο και το οποίο χρησιμοποιείται σε μερικά εμβόλια είναι τοξικό για τον εγκέφαλο. (ονομάζεται thimerosal επίσης γνωστό και ως thiomersal, στα ελληνικά αποκαλείται και «θειοµερσάλη», βλ Παράρτημα Α). Αρκετοί έκαναν με βάση αυτό λόγο για συσχέτιση αυτισμού και βαρέων μετάλλων που περιέχονται (στο εμβόλιο MMR συγκεκριμένα), χωρίς ωστόσο να μπορούν να στηρίξουν ερευνητικά την υπόθεση αυτή.
    Οι παιδίατροι της Φιλαδέλφειας στην εκτενή τους έρευνα βρήκαν ότι η θειοµερσάλη χρησιμοποιείται σε εμβόλια για τα τελευταία 50 χρόνια. Η ανασκόπηση 7 ερευνών σε 5 χώρες έδειξαν ότι η παρουσία ή η απουσία της θειοµερσάλης στα εμβόλια δεν είχαν οποιαδήποτε σχέση με τον αριθμό περιστατικών αυτισμού.Επίσης διάφορες έρευνες (link σε reports επί των ερευνών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) έδειξαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης από υδράργυρο εξαιτίας των εμβολίων.
    Άλλες πληροφορίες:
    Σημαντική παρανόηση με αυτή την ουσία προκύπτει απο το ότι o αιθυλ-υδράργυρος συγχέεται με τον μεθυλ-υδράργυρο, μια (σχετικά) τοξική ουσία τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο μεθυλ-υδράργυρος είναι μια ουσία που απαντάται στη φύση σε ζωντανούς οργανισμούς (ψάρια: λευκός τόνος .31 ppm – 0.35ppm [21][25]). Υπολογίζεται ότι η ποσότητα μεθυλ-υδράργυρου που λαμβάνει κανείς καταναλώνοντας μία κονσέρβα τόνου (170gr, 0.31ppm, 52,7μgr) είναι έως 2 φορές περισσότερη (25μgr) από την ποσότητα αιθυλ-υδραργύρου  που λαμβάνει από ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί ως συστατικό θειομερσάλη, και ο αιθυλ-υδράργυρος είναι λιγότερο τοξικός. Συγκριτικά, ο αιθυλ-υδράργυρος αποβάλλεται σε 1-2 εβδομάδες, ενώ ο μέθυλ-υδράργυρος αποβάλλεται σε 1.5 μήνα.
    Η συζήτηση για την θειομερσάλη αφορά πλέον μόνο τον εμβολιασμό για ορισμένους τύπους γρίπης, καθώς μόνο αυτά τα εμβόλια πλέον περιέχουν θειομερσάλη.
  2. Δεύτερη υπόθεση: Η ταυτόχρονη χορήγηση πολλών εμβολίων καταβάλλει και αδυνατίζει το ανοσολογικό σύστημα των παιδιών.
    Οι ερευνητές εξηγούν ότι το ανοσολογικό σύστημα των παιδιών διαχειρίζεται συστηματικά πολύ περισσότερα από τις λίγες ουσίες που περιέχονται στα εμβόλια. Επιπρόσθετα, τα εμβόλια σήμερα περιέχουν λιγότερα στοιχεία που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με τα εμβόλια από τις προηγούμενες δεκαετίες.
    Επιπλέον τονίζουν οι γιατροί, είναι γνωστό ότι ο αυτισμός δεν αρχίζει λόγω διαταραχής του ανοσολογικού συστήματος.
  3. Τρίτη Υπόθεση (η απάτη):
    Στις 28 φεβρουαρίου 1998, οι Andrew Wakefield, & John Walker-Smith καθώς και 11 άλλοι, δημοσίευσαν μια έρευνα στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet στο οποίο αναφερόταν ότι σε μελέτη με εμβολιασμό με το MMR 12 παιδιών παρουσιάσθηκαν 9 κρούσματα ενός «καινούριου συνδρόμου» το οποίο ήταν συνδυασμός εντερικών και αυτιστικών συμπτωμάτων. Το εν λόγω εμβόλιο χορηγούνταν υποχρεωτικά σε βρέφη στην Αμερική, με τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων αυτισμού.
    Οι πρώτες υποθέσεις των ειδικών έδωσαν ώθηση σε ένα μπαράζ μηνύσεων στις ΗΠΑ, εκ μέρους γονέων παιδιών με αυτισμό ενάντια στις ιατρικές υπηρεσίες που υποχρέωναν τα παιδιά τους να κάνουν το εμβόλιο MMR. Οι μηνύσεις γίνονταν σχεδόν κατά ομαδικό τρόπο και μεγάλα δικηγορικά γραφεία επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους να αποδείξουν, ότι η Αμερική βρίσκονταν ενωπίω ενός σκανδάλου μεγαλύτερου και από αυτό της θαλιδομίδης (σημ. επρόκειτο για φάρμακο που δίνονταν στις έγκυες γυναίκες προς ανακούφιση των συμπτωμάτων ναυτίας και συνδέθηκε χωρίς αμφιβολία με πλήθος τερατογενέσεων).
    Τις αρχικές υποθέσεις στήριξε η διαπίστωση ότι το εμβόλιο MMR χορηγούνταν συνηθέστερα σε βρέφη ηλικίας μεταξύ 12 και 18 μηνών, διάστημα που τοποθετείται χρονικά μόλις λίγους μήνες πριν την έναρξη μίας μορφής αυτισμού («regressive autism»)
    Σημ.
    Στον regressive τύπο της αυτιστικής διαταραχής, τα βρέφη αναπτύσσονται φυσιολογικά δίχως αυτιστικά χαρακτηριστικά μέχρι περίπου την ηλικία των 18 μηνών οπότε εμφανίζεται έκπτωση των κεκτημένων γνωστικών δεξιοτήτων και ξεκινά μία κατά τα άλλα φυσιολογική ακολουθία ανάπτυξης εντός του αυτιστικού φάσματος).

Έρευνες για τη συσχέτιση MMR και αυτισμού

Η πρώτη μελέτη, που έμεινε γνωστή ως η μελέτη του Γουέικφιλντ (Wakefield study) δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Λάνσετ (Lancet) το 1998 και συνέδεε άμεσα τον αυτισμό με το εμβόλιο MMR. Οι μελετητές σε δείγμα 12 ατόμων, που είχαν διαγνωστεί με διαταραχή του εντέρου και αυτισμό διατύπωσαν την άποψη, ότι το εμβόλιο MMR που είχαν δεχτεί τα παιδιά με πρώιμη ηλικία είχε προκαλέσει την ασθένεια του εντέρου (bowel disease), που με τη σειρά της προκαλούσε αυξημένη απορρόφηση (υπερ-απορρόφηση) θρεπτικών (κατά τα άλλα) ουσιών και βιταμινών, που είχε ως επίπτωση την εμφάνιση νευρολογικών διαταραχών, όπως αυτή του αυτισμού, στα παιδιά αυτά.

Σημειωτέον, ωστόσο, ότι την ίδια μόλις χρονιά, το 1998, στο ίδιο περιοδικό (Lancet) δημοσιεύτηκε έρευνα που έθετε υπό αμφισβήτηση τα αποτελέσματα της ομάδας Wakefield με το σκεπτικό των μεθοδολογικών σφαλμάτων στην επίμαχη έρευνα (βλ. έρευνα των Chen and DeStefano, 1998).

Δεκάδες μελέτες ξεκίνησαν να διεξάγονται παγκοσμίως για να απαντήσουν στο ερώτημα εάν τα αποτελέσματα του Wakefield και της ομάδας των δώδεκα (!) ακόμη ερευνητών που συνυπογράψανε τη δημοσίευση της μελέτης, ήταν ακριβή.

Αρχές τις δεκαετίας του 2000, η Αμερική βρέθηκε διχασμένη όσο ποτέ άλλοτε ως προς τα αίτια του αυτισμού. Εκατοντάδες άρθρα δημοσιεύονταν στο διαδίκτυο και σε περιοδικά επί του θέματος. Οι μηνύσεις έφτασαν στο απόγειο τους και ο κόσμος άρχισε να πιστεύει, ότι το πρόβλημα της αύξησης των κρουσμάτων αυτισμού συνδέονταν με ανθρώπινη παρέμβαση!

Αργότερα, το 2002, ο προβληματισμός πέρασε και σε Ευρωπαϊκό έδαφος, με την πρώτη έρευνα επί Αγγλικού εδάφους, που συνέδεε το εμβόλιο με την εμφάνιση αυτισμού.


Η αποτυχίες της Επαλήθευσης κορυφή

Ζητήθηκε απο τον Andrew Wakefield να επαναλάβει την έρευνα σε 120 παιδιά προκειμένου να επαληθευτούν τα στοιχεία.  O Wakefield δεν ανταποκρίθηκε ποτέ στην κλήση για έρευνα.

Έρευνες στην Αγγλία (Taylor et al 1999, DeStefano and Chen 1999) συνιστούν ότι τα κρούσματα αυτισμού αυξάνονται σταθερά από το 1979 χωρίς καμία αλματώδη αύξηση από το 1988 και έπειτα, οπότε πρωτο-εισήχθη το εμβόλιο MMR στη Μεγάλη Βρετανία. Επιπροσθέτως, δεν παρατηρήθηκε πρώιμη ή όψιμη έναρξη του αυτισμού σε παιδιά που εμβολιάστηκαν νωρίτερα ή αργότερα κατά την παιδική ηλικία σε σύγκριση με παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί αλλά εμφάνισαν αυτισμό.

Ανάλογη έρευνα στη Σουηδία (Gillberg and Heijbel 1998) δεν έχει στηρίξει τη σχέση μεταξύ εμβολίου MMR και αυτισμού.

Στην Ευρώπη μεταέρευνα το 2005 σε 130 σχετικές έρευνες έδειξε ότι είναι απίθανη η συσχέτιση MMR και αυτισμού

Στην Ιαπωνία το εμβόλιο σταμάτησε να εφαρμόζεται το 1993. Μια έρευνα το 2005 έδειξε ότι ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων αυτισμού συνέχισε να αυξάνεται.

To 2005 επίσης η Cochrane Library δημοσίευσε μια μελέτη πάνω σε 31 σχετικές έρευνες η οποία επίσης δεν έδειξε συσχέτιση εμβολίου MMR και αυτισμού .

Τέλος το 2007 δημοσιεύθηκε μια έρευνα η οποία έδειξε ότι ένα κρίσιμο βήμα (σχετίζεται με τις αντιδράσεις αλυσίδας πολυμεράσης) που ήταν απαραίτητο για τα αποτελέσματα του Wakefield ήταν σοβαρά προβληματικό (λόγω μόλυνσης) και δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει την ιλαρά που υποτίθεται ότι ανίχνευε.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι έχει γίνει ανασκόπηση πάνω απο 2000 σχετικές εργασίες για το συγκεκριμένο ζήτημα, με αρνητικά για τη συσχέτιση αυτή αποτελέσματα.

Η περίπτωση της Ελλάδας, όπου κατεγράφη ένα ξέσπασμα των κρουσμάτων ερυθράς ελλείψει πολιτικής εμβολιασμών κατά του ιού σε αντιδιαστολή με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που την ίδια περίοδο είχαν θέσει σε εφαρμογή προγράμματα εμβολιασμών, αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως επιχείρημα υπέρ της πολιτικής με εμβολιασμούς MMR στα βρέφη.

Η σημερινή στάση της επιστημονικής κοινότητας για τον αυτισμό και το εμβόλιο MMR

Σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά τη μελέτη του Wakefield, οι ερευνητές θεωρούν οριστικά την υπόθεση περί συσχέτισης εμβολίου MMR και εμφάνισης αυτισμού εσφαλμένη.

Το βέβαιο είναι αντί σκανδάλου για τη χρήση του MMR προέκυψε σκάνδαλο των μελετητών της ομάδας Wakefield για την μεθοδολογική προσέγγιση! Ο Wakefield φέρεται, σήμερα, ότι πληρώθηκε £435.643 (510.000€) για να υποστηρίξει την άποψη ότι το MMR προκαλεί αυτισμό.  Μετά απο μακροχρόνια έρευνα διαπιστώθηκε, ότι μερικοί από τους συμμετέχοντες στο δείγμα δεν είχαν επιλεγεί τυχαίως (όπως υποστήριζε η ομάδα Wakefield) αλλά μέσω ενός δικηγορικού γραφείου που είχε αναλάβει τις υποθέσεις γονέων με παιδιά με αυτισμό και διεκδικούσε αποζημιώσεις για την επίπτωση του αυτισμού στα παιδιά λόγω της χορήγησης του εμβολίου MMR.

Η Απόσυρση της Έρευνας – Απάτης από το Lancet κορυφή

Κάτω από την πίεση των κατηγοριών για μεροληπτική έρευνα, δέκα από τους τους δεκατρείς ερευνητές που υπέγραφαν τη μελέτη Wakefield έχουν εκδώσει γραπτές δηλώσεις ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δεν μπορούν συσχετίσουν τη χορήγηση του εμβολίου MMR με την επίπτωση του αυτισμού.
Ο Dr. Wakefield και οι συνάδελφοί του κατηγορήθηκαν για σοβαρά επαγγελματικά παραπτώματα που σχετίζονται με τις ερευνητικές τους μεθόδους. Σε μια ακροαματική διαδικασία, την πιο μακροχρόνια στην ιστορία του σώματος, και τελικά διήρκεσε 2,5 χρόνια, το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο (GMC), το πειθαρχικό σώμα των γιατρών, έκρινε στις 1-02-2010 ότι ο Dr. Andrew Wakefield υπήρξε «ανέντιμος και ανεύθυνος και επέδειξε σκληρή αδιαφορία για τον πόνο των παιδιών». «Έκανε κατάχρηση της θέσης του, απέτυχε στα καθήκοντά του και επέφερε ανυποληψία στο ιατρικό επάγγελμα.» «Επίσης, δεν αποκάλυψε στο περιοδικό The Lancet την ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων, όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι είχε καταθέσει αίτηση για πατέντα για ένα μονοδύναμο εμβόλιο ιλαράς εννέα μήνες πριν τη δημοσίευση της εργασίας στο The Lancet.» Συνολικά ο Wakefield βρέθηκε ένοχος για πάνω απο 30 κατηγορίες . Οι Andrew Wakefield, & John Walker-Smith διαγράφτηκαν απο το βρετανικό ιατρικό σύλλογο.

Μία ημέρα μετά. 02 Φεβρουάριο του 2008 το περιοδικό Lancet απέσυρε ολοκληρωτικά την εν λόγω έρευνα, μετά το πόρισμα του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου της Μ. Βρετανίας, το οποίο έκρινε ότι η πρωτότυπη εργασία των Dr. Wakefield και συν. είχε μεθοδολογικά και δεοντολογικά ελαττώματα.

Οικονομικά στοιχεία, Νομικά στοιχεία. κορυφή

Στο παρακάτω άρθρο περιγράφονται αναλυτικά οι οικονομικές δραστηριότητες του Wakefield.

Μέρος 2: How the vaccine crisis was meant to make money [British Medical Journal, Brian Deer, Δημοσιογράφος]

O Wakefield έλαβε £435.643 (~510.000€) προκειμένου να δείξει τον συσχετισμό MMR & αυτισμού. Μερικές μέρες μετά τη δημοσίευση ίδρυσε εταιρία προκειμένου να προωθήσει το δικό του εμβόλιο. Ο μισθός του ορίστηκε στα £40.000 ανά έτος, πλέον της ιατρικής αμοιβής του και πλέον των εξόδων του, καθώς και ένα προϋπολογισμό £50.000 για ταξίδια.

Συνολικά ο Wakefield βρέθηκε ένοχος για πάνω από 30 κατηγορίες, 4 για απιστία – ατιμία και 12 επειδή παρέπεμψε παιδιά για μη απαραίτητες επεμβατικές εξετάσεις, όπως τομογραφίες εγκεφάλου, επώδυνες οσφυϊκές παρακεντήσεις (στον νωτιαίο μυελό) και κολονοσκοπήσεις, οι οποίες δεν ενδεικνύονταν κλινικά και δεν είχαν έγκριση της Επιτροπής Δεοντολογίας, καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια για τη μελέτη.

Επίλογος – Πηγές κορυφή

Το παραπάνω το έγραψα όχι μόνο για το σημαντικό θέμα των εμβολίων, αλλά επειδή οι απορριφθείσες υποθέσεις 1 2 και 3 χρησιμοποιούνται κατά κόρον απο διάφορους αρνητές – συνομωσιολόγους, καθώς και πάρα-ιατρικούς κύκλους όπως της ομοιοπαθητικής, προκειμένου να πληροφορηθεί ο εκάστοτε αναγνώστης απο πού έχουν προέλθει αυτά τα επιχειρήματα. Η έκθεση είναι φτωχή από πηγές, η κύρια πηγή είναι τα 2 άρθρα του Brian Deer, καθώς και διάφορα ιατρικά site στην Ελλάδα. Όπου έχουν χρησιμοποιηθεί πληροφορίες έχει γίνει link στο αντίστοιχο site.

Πηγές

  1. http://el.wikipedia.org/wiki/εμβόλιο
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Vaccination
  3. Μέρος 1: How the case against the MMR vaccine was fixed. [British Medical Journal, Brian Deer, Δημοσιογράφος]
  4. Μέρος 2: How the vaccine crisis was meant to make money [British Medical Journal, Brian Deer, Δημοσιογράφος]
  5. Βαρέα μέταλλα, εμβόλιο MMR συσχετίζονται με τον αυτισμό; (η πηγή είναι χρονικά ξεπερασμένη )
  6. healthview.gr : Το Lancet αποσύρει τη μελέτη που συνέδεσε το MMR με αυτισμό
  7. healthview.gr : Επιβαρυντική απόφαση για τον γιατρό που συνέδεσε το MMR με τον αυτισμό
  8. healthview.gr :Σταματά η παραγωγή του μονοδύναμου εμβολίου της παρωτίτιδας
  9. healthview.gr : Ιλαρά
  10. medlook.gr : Το τριπλό εμβόλιο MMR, ο αυτισμός και οι εντερικές παθήσεις (η πηγή είναι χρονικά ξεπερασμένη )
  11. medlook.gr : Το τριπλό εμβόλιο για την ιλαρά, ερυθρά και τους μαγουλάδες δεν αυξάνει τη συχνότητα του αυτισμού.
  12. medlook.gr : Το εμβόλιο της ιλαράς και (σσ μειωμένοι) θάνατοι παιδιών
  13. medlook.gr : Το τριπλό εμβόλιο MMR, ο αυτισμός και οι εντερικές παθήσεις (η πηγή είναι χρονικά ξεπερασμένη )
  14. NOESI.gr :   Βαρέα μέταλλα, εμβόλιο MMR συσχετίζονται με τον αυτισμό; (η πηγή είναι χρονικά ξεπερασμένη )
  15. iatronet.gr : Εμβόλια [Γαλανάκου – Θαρουνιάτη Μαρία, Παιδίατρος] (αναλυτικές πληροφορίες για εμβολιασμό, ηλικίες, είδη εμβολίων κλπ)
  16. http://3tee-rodou.dod.sch.gr/I_wanna_a_bibi.htm
  17. wikipedia : http://en.wikipedia.org/wiki/MMR_vaccine
  18. wikipedia : http://en.wikipedia.org/wiki/MMR_vaccine_controversy
  19. Vaccines and Autism: Many Hypotheses, But No Correlation
  20. ΠΟΥ Εμβόλια και thimerosal: http://www.who.int/vaccine_safety/topics/thiomersal/en/index.html
  21. Average for Chunk White Canned Tuna. Yess, Norma J. «US Food and Drug Administration Survey of Methyl Mercury in Canned Tuna,» Journal of AOAC International, Vol. 76, No. 1, 1993, pp. 36-38.
  22. http://www.cdc.gov/vaccinesafety/Concerns/thimerosal/thimerosal_timeline.html
  23. http://www.fda.gov/BiologicsBloodVaccines/SafetyAvailability/VaccineSafety/UCM096228
  24. http://www.pbs.org/now/science/mercuryinfish.html
  25. http://www.fda.gov/Food/FoodSafety/Product-SpecificInformation/Seafood/FoodbornePathogensContaminants/Methylmercury/ucm173271.htm

Παράρτημα – Λοιπές πληροφορίες

Μετάφραση: η thimerosal ή thiomersal στα ελληνικά στο Ευρωπαϊκό λεξικό αντιστοίχησης όρων μεταφράζεται ως μόνο ως
thiomersal: θειομερσάλη

οπότε σε όλο το κείμενο έχω χρησιμοποιήσει μόνο αυτό τον όρο στα ελληνικά.

———————————————————————————————————————————————————

Δήλωση της National Autistic Society (Ηνωμένο Βασίλειο) για τον αυτισμό και το MMR

«We recognise that the weight of epidemiological evidence indicates that there is no statistically significant link between the MMR vaccine and autism.»

(σε ελεύθερη μετάφραση: Αναγνωρίζουμε ότι με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία  δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου MMR και του αυτισμού)

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όταν ακούγεται από μία κοινωνία όπου όλοι έχουν υπό την προστασία τους αυτιστικούς.

Posted Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου, 2011 by apeleytheros in Επιστήμη, Ιατρική, Κοινωνικά Θέματα

Tagged with , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

39 responses to “Εμβόλιο-φοβία, (η μεγάλη απάτη)

Subscribe to comments with RSS.

  1. Η άγνοια και η όλο και ισχυρότερη συνωμοσιολογία έχουν επηρεάσει πολύ κόσμο. Κι ενώ οι γιατροί διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν καταγραφεί σχετικές αναφορές που να συνδέουν ασθένειες με τα εμβόλια, η ηθική της συνωμοσίας που κουτσομπολίστικα και λαϊκίστικα συντηρείται έχουν επηρεάσει πολύ περισσότερους -ακόμα και μορφωμένους και σκεπτόμενους- γονείς.

  2. Μπράβο, Αντώνη! Εξαιρετικό! Καιρός ήταν να γραφτεί και στα ελληνικά κάτι γι’αυτό το θέμα. Ήδη είχαμε ένα κρούσμα εμβολιοφοβίας πέρσι με τη γρίπη. Το μόνο που μας λείπει είναι να αρχίσουμε να απέχουμε και από τα απλά εμβόλια (και η κατάργηση του ΠΙΚΠΑ δε νομίζω πως συμβάλει σ’αυτό)

  3. Ακόμα πιο ενοχλητικό είναι ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα, εμφανίζονται ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης αποτελέσματα απο site ομοιοπαθητικής που στην ουσία επαναλαμβάνουν αυτές τις ανοησίες.
    Μιλώ με ανθρώπους σε άλλα blog για το συγκεκριμένο, και υπάρχει φοβερή παραπληροφόρηση απο κάθε επιτήδειο που προωθεί τα δικά του.
    Και οι περισσότεροι δυστηχώς δεν ξέρουν τι σημαίνει η λέξη «έρευνα». μάλλον την ταυτίζουν με κάτι σαν το Google.
    κλαψ.

  4. Ένας παιδίατρος εδώ για τα εμβόλια σε βρέφη:
    http://www.dietup.gr/paidi/ygeia/3091.html
    και εδώ
    http://www.babyspace.gr/Article/Parents-vaccine/343-2491.html?all=1

  5. «Εδώ θα πω μόνο ότι πριν λίγες μέρες πέθανε από τη (νέα) γρίπη αυτή ένας καλός φίλος, από αυτούς που περιμένεις να πεθάνουν τελευταίοι· υγιέστατος, αθλητικός, χωρίς τσιγάρο, ποτό, κλπ., με λευκό ιατρικό ιστορικό. Πέντε μέρες υψηλός πυρετός, αμέλεια-γινάτι για επίσκεψη σε γιατρό, και το παραμύθι τέλειωσε.»
    http://malvumaldit.wordpress.com/2011/02/05/personal-statistics/

  6. Λεπτομέρειες για την υπόθεση του Wakefiled (αλλά και άλλες παρόμοιες) έχει καταγράψει ο Paul Offit στο «Autism’s False Prophets» (για το οποίο έχω γράψει λίγα λόγια εδώ).

  7. Εδώ υπάρχει μια επίσημη λίστα με τα συστατικά των περισσότερων εμβολίων. Το παραθέτω για λόγους αναφοράς.
    http://www.cdc.gov/vaccines/vac-gen/additives.htm
    Το ίδιο, άλλη πηγή
    Συστατικά Εμβολίων
    http://wiki.medpedia.com/Vaccine_ingredients_-_sorted_by_ingredient

  8. Νεογνό που πέθανε από Κοκκύτη
    http://danamccaffery.com

  9. πατήστε cc για να το δείτε με αγγλικούς υπότιτλους.

  10. Κοκκύτης (άλλο θύμα)

  11. Γρίππη (θάνατος παιδιού)

    Ερυθρά

    Δεκάδες Βίντεο από ανθρώπους που είτε έχασαν κάποιο παιδί από ασθένεια που προλαμβάνεται με εμβόλια είτε επέζησαν (οι ίδιοι η το παιδί τους) από ασθένεια με αναπηρίες
    http://shotbyshot.org/story-gallery/

  12. http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231119710

    Αθώα τα εμβόλια της πανδημικής γρίπης για σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο

    Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
    Τα εμβόλια που χρησιμοποιήθηκαν στην πρόσφατη πανδημία γρίπης Η1Ν1 δεν προκαλούν μετρήσιμη αύξηση στον κίνδυνο εμφάνισης του νευρολογικού συνδρόμου Γκιγέν-Μπαρέ, καταλήγει μεγάλη μελέτη που δημοσιεύεται την Τετάρτη στο British Medical Journal.
    H έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και κάλυψε 50 εκατομμύρια άτομα σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

    Εστιάστηκε στα εμβόλια που περιέχουν ανοσοενισχυτικές ουσίες προκειμένου να μεγιστοποιούν την παραγωγή αντισωμάτων κατά του ιού.

    Η ανάλυση δεν έδειξε μετρήσιμη αύξηση του κινδύνου, ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχει μια μικρή αύξηση, η οποία θα αντιστοιχούσε σε λιγότερο από τρία επιπλέον περιστατικά ανά ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει εξάλλου ότι η πιθανότητα εκδήλωσης του συνδρόμου αυξάνεται από την ίδια τη γρίπη. Ακόμα κι αν τα εμβόλια αυξάνουν ελαφρώς το ρίσκο, η αύξηση αυτή είναι τουλάχιστον δέκα φορές μικρότερη από τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου λόγω μόλυνσης από γρίπη.

    Επιπλέον, ο κίνδυνος θανάτου από γρίπη είναι πάντα πολύ μεγαλύτερος από τον κίνδυνο εμφάνισης της μυστηριώδους ασθένειας.

    Το σύνδρομο Γκιγέν-Μπαρέ προκαλείται από λανθασμένη αντίδραση του οργανισμού σε ξένα αντιγόνα, με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα νευρικά κύτταρα και να προκαλεί μυική αδυναμία και σπανιότερα παράλυση ή και θάνατο.

    Είναι εξαιρετικά σπάνιο σύνδρομο, καθώς προκαλεί ένα με δύο κρούσματα ανά 100.000 άτομα ετησίως.

    Ο κίνδυνος μόλυνσης από γρίπη και ο κίνδυνος θανάτου από την ίωση είναι αντίθετα πολύ μεγαλύτερος. Τουλάχιστον 18.449 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό της γρίπης Α(H1N1) στη διάρκεια της πανδημίας, η οποία διήρκεσε επισήμως από τον Ιούνιο του 2009 μέχρι τον Αύγουστο του 2010.

    Η συζήτηση για την πιθανή σχέση των εμβολίων με το Γκιγέν-Μπαρέ άρχισε το 1976, όταν οι ΗΠΑ σταμάτησαν τους εμβολιασμούς για έναν ιό της γρίπης των χοίρων λόγω αύξησης του κινδύνου κατά επτά φορές.

    Μετέπειτα μελέτες στα εμβόλια της εποχικής γρίπης έδιναν αντιφατικά αποτελέσματα.

    Newsroom ΔΟΛ

  13. Εμβόλια και ανάπτυξη των ιών τους σε συγκεκριμένες καλλιέργειες κυττάρων, ανθρώπινης προέλευσης
    http://www.immunizationinfo.org/issues/vaccine-components/human-fetal-links-some-vaccines

  14. Εντύπωση μου κάνει πώς όλες οι έρευνες που γράφουν το αντίθετο από αυτά που εσείς υποστηρίζετε, καταχωρούνται ως χρονικά ξεπερασμένη!Καταγράψτε τις απόψεις σας, χωρίς να κρίνετε, τουλάχιστον!

  15. Το συγκεκριμένο άρθρο γράφτηκε με συγκεκριμένη αφορμή, την οριστική αποκαθήλωση του Wakefield σε απατεώνα ολκής. Όπου αναφέρω ότι είναι χρονικά ξεπερασμένη η πηγή, το αναφέρω γιατί απλά το άρθρο στο οποίο παραπέμπω είχε γραφτεί ΠΡΙΝ βγει κάποιο στοιχείο (πχ το πόρισμα που περιέγραφε την κομπίνα του Wakefield, η πριν ολοκληρωθούν έρευνες που στηρίζουν την μη συσχέτιση MMR και αυτισμού). Ο λόγος που το δηλώνω είναι για να «στέκει» η λογική συνέχεια του άρθρου. Δεν είναι δυνατόν να λέω «το Α αποδείχθηκε» ενώ μία από τις πηγές που χρησιμοποιώ να λέει «το Α ερευνάται». Ο λόγος που λέει η πηγή ότι «το Α ερευνάται» είναι επειδή όταν γραφόταν η πηγή, το Α ήταν ακόμα υπό διερεύνηση. Οι ημερομηνίες είναι εκεί προς επαλήθευση, μιλάμε για άρθρα που έχουν γραφτεί πριν 5 η 8 χρόνια, η και περισσότερα.

    Αν ο σκοπός μου ήταν να κάνω προπαγάνδα όπως υπονοείς, απλά δεν θα έβαζα τις «χρονικά ξεπερασμένες» πηγές αλλά 500 άσχετες χωρίς να δηλώνω από πού πήρα τι, ώστε ο αναγνώστης να μην μπορεί να ασχοληθεί.

  16. ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

  17. homeopathy.gr/homeopathy/vaccines_fear_enterprise.html

    επεξεργασία από apeleytheros:
    κομμένα τα active links στο σάιτ της ομοιοπαθητικής από το blog μου.

  18. Είναι λίγο γελοίο κάτω από ένα άρθρο που περιγράφει ότι ο Χ είναι απατεώνας να βάζεις βίντεο στα οποία περιλαμβάνεις δηλώσεις μερικών ΑΣΧΕΤΩΝ, και του συγκεκριμένου Χ. Υπάρχουν αρκετές ασθένειες, οι οποίες εμφανίζονται εξαιρετικά σπάνια όπως η Δυστονία.
    Οι έρευνες δείχνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης τους ΔΕΝ αλλάζει ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους πληθυσμούς, και αυτό είναι το στοιχείο που αθωώνει τα εμβόλια.

    Χωνέψτε το, τα «κλαψιάρικα» βίντεο που δείχνουν ότι 10 στο 100.000.000 έπαθαν μια ασθένεια με συχνότητα εμφάνισης 10 στο 100.000.000 είναι ανούσια. φέρτε καμιά σοβαρή έρευνα να συζητήσουμε.

    Τα βίντεο γενικά επαναλαμβάνουν τις ανακρίβειες που προβάλουν διάφοροι και καλά ψαγμένοι τύποι, τις φοβικές εκφράσεις τύπου «ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΣ 50%!!!» (που είναι τρισμέγιστο ψεύδος) και παραπέμπει σε άτομο το οποίο δεν έχει ιδέα για τι πράγμα μιλάει, η απλά προσπαθεί να τρομοκρατήσει το κατά γενική ομολογία άσχετο κοινό του. Τα αφήνω τα βίντεο για να βλέπει ο κόσμος την λυπηρή ποιότητα επιχειρημάτων που διαθέτει το αντι-εμβολιαστικό κίνημα, του οποίου επικεφαλής είναι καταδικασμένοι απατεώνες, όπως ο Wakefield.
    Α και ο Wakefield δεν είναι «Dr.» έχει χάσει την ιατρική άδεια του επειδή ακριβώς διαπιστώθηκε ότι ήταν απατεώνας, όπως περιγράφεται παραπάνω. Η λέξη «researcher» στα παραπάνω βίντεο υποδηλώνει ότι το άτομο δεν έχει καμία σχέση με επιστήμη (χωρίς τίτλο σπουδών), μάλλον πρόκειται για φανατισμένη τύπισσα που διάβασε 5 μαλακίες στο ίντερνετ και νομίζει ότι έγινε γιατρός η και εγώ δε ξέρω τι. Θα τους έπιανα όλους έναν έναν αλλά όποιος έχει καθαρό μυαλό καταλαβαίνει.

  19. Επί τη ευκαιρία, όποιος διαβάσει το site της ομοιοπαθητικής και το άρθρο για τα εμβόλια, θα δεί πραγματικά ποιος φοβίζει τον κόσμο. Προβάλλονται βίντεο τετραπληγικών, και ανθρώπων με ΠΟΛΥ σπάνια νευρολογικά σύνδρομα, για να τρομοκρατήσουν τον κοσμάκη (και καλά «ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ»), προκειμένου να μην εμβολιαστεί και να επισκέπτεται ομοιοπαθητικούς. Είναι ειρωνικό μέχρι γελοίο.

    σύγχρονοι τσαρλατάνοι.

  20. Άλλο γνωστό Μαργαριτάρι.
    Λέει το κείμενο:

    Ο αυτισμός ήταν σπάνιος, μέχρις ότου τα προγράμματα εμβολιασμού εντάθηκαν το 1991, με την εισαγωγή του εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Β και του εμβολίου Hib (μηνιγγίτιδα). Δεκάδες χιλιάδες γονείς θα βεβαιώσουν ότι ο αυτισμός εμφανίστηκε πολύ σύντομα μετά τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

    Ο αυτισμός διαγιγνώσκεται βάσει των κριτηρίων που ορίζονται από το διεθνώς αναγνωρισμένο Διαγνωστικό και Στατιστικό Eγχειρίδιο για τις Νοητικές Διαταραχές (DSM). Το Εγχειρίδιο αυτό ανανεώνεται ανά διαστήματα και αναλόγως αλλάζει η αρίθμησή του, π.χ. DSM-III, DSM-IV κ.ο.κ. Μέχρι το 1993 το DSM-III είχε 6 διαγνωστικά κριτήρια για τον αυτισμό, και για να διαγνωστεί κάποιος ως αυτιστικός έπρεπε να πληροί και τα 6. Το 1994 τέθηκε σε ισχύ το αναβαθμισμένο DSM-IV, το οποίο δίνει 16 διαγνωστικά κριτήρια για τον αυτισμό, εκ των οποίων για να γίνει διάγνωση πρέπει να ισχύουν τα 8. Προφανώς είναι πολύ πιο εύκολο να «πετύχεις» 8/16 απ’ ό,τι 6/6. Aποτέλεσμα αυτής της αλλαγής ήταν ότι άρχισαν να διαγιγνώσκονται πολύ περισσότερα παιδιά ως αυτιστικά, ενώ στο παρελθόν οι σχετικές διαγνώσεις αναφέρονταν σε «επικοινωνιακές δυσκολίες» ή κάτι άλλο παρεμφερές π.χ. διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή ή παιδική αποσυνδετική διαταραχή, πάντως όχι σε αυτισμό. Από αυτή την αλλαγή στα διαγνωστικά κριτήρια οδηγούμαστε σε «έξαρση» των διαγνώσεων αυτισμού, αλλά όχι απαραίτητα σε έξαρση της ασθένειας.

    Επιπλέον στις αρχές της δεκαετίας του 90, το Συμβούλιο των ΗΠΑ (U.S. Congress) πέρασε ένα καινούριο νόμο περί αναπηριών, σύμφωνα με τον οποίο το κάθε σχολείο υποχρεούταν εφεξής να καταθέτει στις αρμόδιες αρχές τον ακριβή αριθμό των μαθητών του που παρουσίαζαν μαθησιακές δυσκολίες και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές. Συνεπώς αυτό που συνέβει στις αρχές της δεκαετίας του 90 στις ΗΠΑ ήταν ότι άρχισαν να γίνονται πολύ περισσότερες αξιολογήσεις μαθητών, σε μια εποχή που έγινε πιο εύκολο να διαγνωστεί αυτισμός, αφού τα νέα κριτήρια ήταν πιο επιεική. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι ανάμεσα στο 1994 και το 2003, η αύξηση των διαγνώσεων αυτισμού είναι σχεδόν η ίδια με τη μείωση των διαγνώσεων μαθησιακών δυσκολιών και νοητικής υστέρησης. Είναι δυνατόν να αυξήθηκε ο αυτισμός αλλά να μειώθηκαν οι άλλες διαταραχές ή απλά αυτό που παλιότερα αξιολογούνταν ως μαθησιακή δυσκολία ή αναπτυξιακή διαταραχή, τώρα διαγιγνώσκεται ως αυτισμός;

    Ο αυτισμός δεν υπήρχε πριν το 1943, οπότε και προσδιορίστηκε για πρώτη φορά από τον Dr Leo Kanner. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν αυτιστικοί το 1942. Είναι χαζό να ψάχνουμε να βρούμε τι συνέβηκε το 1943 που έκανε τόσους ανθρώπους να νοσήσουν ενώ πριν δεν νοσούσε κανείς.

    λέει το κείμενο

    Μελετήστε τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα http://www.fourteenstudies.org. Θα διαπιστώσετε ότι οι μελέτες που αντικρούουν τη σχέση μεταξύ του αυτισμού και των εμβολίων είναι εξαιρετικά αμφίβολες.

    Αντιθέτως, υπάρχουν αξιόλογες μελέτες από Αμερική, Δανία, Ιαπωνία και άλλες χώρες που δεν έχουν βρει καμία σχέση μεταξύ εμβολίων και αυτισμού. Ενδεικτικά αναφέρω για όσους ενδιαφέρονται να το ψάξουν:

    Herbert, Sharp & Gaudiano, 2002
    Honda, Shimizu & Rutter, 2005
    Schechter & Grether, 2008
    Madsen et al, 2002
    Hviid, Stellfeld, Wohlfahrt & Melbye, 2003
    Οffit, 2008

    λέει το κείμενο

    Το έργο Cal‐Oregon, που επιχορηγείται από την οργάνωση Generation Rescue, έκανε έρευνα σε γονείς εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων παιδιών των ΗΠΑ. Από τα 17.674 παιδιά που περιλαμβάνονται στην έρευνα, τα αποτελέσματα έδειξαν:
    • τα εμβολιασμένα παιδιά είχαν 120% περισσότερο άσθμα.
    • τα εμβολιασμένα αγόρια είχαν 317% περισσότερο ADHD.
    • τα αγόρια εμβολιασμένα είχαν 185% περισσότερες νευρολογικές διαταραχές.
    • τα αγόρια εμβολιασμένα είχαν 146% περισσότερο αυτισμό.
    Τα κορίτσια αντιπροσώπευαν μόνο το 20% του συνολικού αριθμού των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα. Για να διαβάσετε την πλήρη αυτή μελέτη μόνοι σας, πηγαίνετε στοwww.generationrescue.org/pdf /survey.pdf.

    Αναρωτήθηκε κανείς σας τι είδους έρευνα περιλαμβάνει 18 χιλιάδες παιδιά εκ των οποίων μόνο το 20% ήταν κορίτσια; Πού βρέθηκε τόσο μεγάλος πληθυσμός αγοριών χωρίς τον αντίστοιχο αριθμό κοριτσιών; Μήπως τα κορίτσια απορρίφθηκαν επειδή δεν νοσούν; Μήπως το δείγμα ήταν από νοσοκομεία και κέντρα ψυχικής υγιεινής; Πώς μπορείς να λες ότι τα εμβολιασμένα «παιδιά» εμφανίζουν περισσότερο άσθμα, όταν το δείγμα σου αποτελείται κυρίως από αγόρια; Στατιστικώς αυτό δεν στέκει, ειδικά αν το δείγμα σου αποτελείται από ασθενείς που ήδη πάσχουν από άσθμα, ADHD και αυτισμό, οι οποίοι λογικό είναι να είναι στην συντριπτική πλειοψηφία τους αγόρια, δεδομένου ότι ο αυτισμός εμφανίζεται με 4 φορές μεγαλύτερη συχνότητα στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια, και συνδέεται με την ADHD και το άσθμα. Προσωπικά έχω αμφιβολίες ως προς την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος και συνεπώς την εγκυρότητα της έρευνας (την οποία δεν μπορώ να ελέγξω γιατί ο υπερσύνδεσμος που δίνεται οδηγεί σε Page not found).

    Επίσης γίνεται αναφορά σε κάποια έρευνα που μιλάει για χαμηλά ποσοστά αυτισμού ανάμεσα στους Amish (και αυτός ο υπερσύνδεσμος είναι άκυρος), για το τι εννοεί ο ποιητής χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας.

    λέει το κείμενο

    Για να διαβάσετε μια έκθεση σχετικά με τη χαμηλή συχνότητα του αυτισμού μεταξύ των ανεμβολίαστων Amish τα παιδιά πηγαίνετε στο http://www.imcv.info/quick‐compare.html

    Δεδομένου ότι οι Amish ζουν απομονωμένοι κάνοντας κυρίως γεωργικές εργασίες (που δεν απαιτούν γλωσσική ικανότητα), δεν έχουν ηλεκτρικό, τα σχολεία τους είναι μονοθέσια και τα παιδιά τους σταματάνε τις σπουδές τους πριν πάνε Λύκειο, δεν είμαι σίγουρη πόσο εύκολος μπορεί να είναι ο εντοπισμός παιδιών με αυτιστικά στοιχεία και από ποιον γίνεται. Μπορούμε κάλλιστα να υποθέσουμε ότι τα χαμηλά ποσοστά αυτιστικών παιδιών στην κοινότητα των Amish οφείλονται σε πλημμελείς, ανεπαρκείς ή ανύπαρκτες διαγνώσεις ή σε περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες που δεν καθιστούν απαραίτητη τη διάγνωση του αυτισμού.

    Βιβλιογραφία:
    • Scott O. Lilienfeld et al, με τίτλο 50 Great Myths of Popular Psychology, εκδόσεις Wiley-Blackwell, σελ. 195-201
    • The Psychologist της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (αντίστοιχη του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων):

    Click to access apr02news.pdf


    το σχόλιο αποτελεί απάντηση του μέλους Tinsey του φόρουμ parents.gr στο συγκεκριμένο άρθρο και αφορά τα κομμάτια του αυτισμού.

  21. Στο εξής, σχόλια που περιέχουν ένα σκέτο link σε ένα κείμενο σε κάποιο blog χωρίς να αναφέρει έστω και ΜΙΑ πηγή για τους ισχυρισμούς του ώστε να μπορέσει να γίνει διάλογος θα κόβονται. Όπως και τα βίντεο με αυτιστικά παιδάκια. Όποιος ενδιαφέρεται να τα δεί, υπάρχουν διαθέσιμα στο youtube και σε σχετικά blog. Η άποψη μου είναι ότι αποτελούν μέσο προπαγάνδας για τις μάζες, και απομακρύνουν από το ερώτημα αν τα εμβόλια όντως προκαλούν κάτι.

    Για να είναι δίκαιη η αντιμετώπιση θα έπρεπε να υπάρχουν αντίστοιχα πολλά βίντεο με θανάτους και προβλήματα που προκαλούν οι ασθένειες οι οποίες έχουν σχεδόν εκλείψει λόγω των εμβολίων. πχ Για κάθε 3 στο 1.000.000 της Χ παρενέργειας που ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ να οφείλεται στο εμβόλιο (δεν υπάρχει τεκμηρίωση), και υπεροπροβάλλεται να υπάρχουν και τα 1.000 στο 1.000.000 παιδιά (0,1%) που ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ (θα) πέθαναν από την ασθένεια (αν δεν είχαν εμβολιαστεί). Γιαυτό, αντί βίντεο, προτιμώ έρευνες και νούμερα.

    Αν θέλεις να πεις κάτι βεβαίως, όπως και να δώσεις κάποια έρευνα να τη συζητήσουμε, τα σχόλια επιτρέπονται.

  22. Εδώ το θέμα είναι και πολιτικό.
    Ποιος πιστεύει ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες και τα εμπορεύματά τους (φάρμακα, εμβόλια) δεν διστάζουν να τα κυκλοφορήσοουν ακόμα και χωρίς «διπλές τυφλές» έρευνες;
    Είναι αξιόπιστο να χρησιμοποιείς πηγές όπως το wikipedia; Ποιος τελικά καθορίζει λεπτά ζητήματα σε τέτοιου είδους «ανοικτές» εγκυκλοπαίδειες; Η γνώση είναι από μόνη της αντικειμενική; Δεν έχει σχέση με το ποιος την κάνει και για πιο σκοπό; Ή νομίζουμε ότι υπάρχε «ανθρωπιά» που θα σταματούσε το βιομήχανο ή τον τραπεζίτη ακόμα και από το χειρότερο έγκλημα προκειμένου να κερδίσει; Εδώ σε λίγο θα βομβαρδίσουν νοσοκομεία και σχολεία και πάλι γαι αυτό το λόγο…!
    Σε μια κοινωνία συμφερόντων, ταξική πάντα οι «αλήθειες» θέλουν ψάξιμο. Ποιος πιστεύει ότι πχ ένας πόλεμος γίνεται για τους λόγους που «επίσημα» αναφέρονται; Θέλετε να πούμε για τα εμβόλια; Και τι δεν έχει επίσημα ακουστεί από γιατρούς και επιστήμονες για το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β (συσχέτιση με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας), του Η1Ν1 και του τραχήλου της μήτρας. Απλώς googleάρετε για μην τρώω και χώρο…Δεν υπάρχει πόλεμο για την πατέντα;;; Στην ιατρική και παντού!
    Αν κανείς έχει την αυταπάτη ότι η αλήθεια είναι μπροστά στη μύτη του, όπως του τη σερβίρουν, τότε ας αναρωτηθεί αν αυτή η αλήθεια είναι ταξική, κατά παραγγελία και με δόλο δοσμένη… σε μια κοινωνία σαν τη δική μας.
    Εμπειρία έχουμε από πολλά ψέμματα που έχουν κατά καιρούς ακουστεί ακόμα και από επίσημες έρευνες που γίνονται από πολυεθνικές. Να βρούμε και πόσες έρευνες έχουν σταματήσει στα μισά αφού θα έβγαζαν «άλλα αποτελέσματα»; Να μιλήσουμε γα τα παιδιά της θαλιδομίδης που ακόμα και μετά την «αποκάλυψη» χώρες ολόκληρες συνέχιζαν τον εμβολιασμό;;;

    Η ευγωνική πχ ήταν επίσημη πολιτική του Χιτλερικού καθεστώτος. Κάποιος ο οποίος δεν γνωρίζει τι ήταν αυτό θα το ονομάσει «συνομοσιολογία» όμως… μακάρι να ήταν! (Βλέπε πρόσφατα συσχέτιση οικονομίας – υγείας, Γ. Μαργαρίτη – καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6969967)
    Αξίζει να διαβάστε το παρακάτω post για ένα επιπλλέον προβληματισμό.
    vickytoxotis.blogspot.com/2009/11/blog-post_5914.html

    Με χαρά
    Ν.

    • αμφισβητείς τη wikipedia που μέσες άκρες προσπαθεί να τηρεί τα ποιοτικά κριτήρια μιας εγκυκλοπαίδειας (πχ να βάζει πηγές) και μου παραθέτεις link προς το μπουρδολόγιο-ιντερνετικό trash «vickytoxotis». Οπωσδήποτε, το άρθρο ενός καθηγητή ιστορίας είναι πολύ σχετικό με την απάτη εκατομμυρίων σχετική με τα εμβόλια, που έκανε ένας καραγκιόζης και η οποία περιγράφεται στο παρόν άρθρο.

      Και μόνο το γεγονός ότι δεν έχεις την ικανότητα να κρίνεις το μπουρδολόγημα το οποίο μου παραθέτεις ως
      πηγή για επιπλέον προβληματισμό με ππροδιαθέτει εξαιρετικά αρνητικά για την άποψη σου. Σε παρακαλώ την επόμενη φορά χρησιμοποίησε τουλάχιστον κάποια πραγματική διεύθυνση email.

  23. Γειά σας!

    Μου προκαλεί πολύ μεγάλη εντύπωση ο τίτλος της ανάρτησής σας!Η μεγάλη απάτη από ποιούς;…..Από μια χούφτα γιατρούς(κατ αναλογία) που φοβούνται να εκθέσουν την επιστημονική τους αλήθεια για τα εμβόλια;H από τα θύματα των εμβολίων που τα παιδιά τους και οι οικογένειές τους καταστράφηκαν ολοσχερώς, και που δεν δικαιώνονται ούτε στα δικαστήρια για να αποζημιωθούν(αν και άμα έχεις πάθει τέτοια ζημιά τι αν σου κάνουν τα χρήματα…..).

    Προς ποιούς; Προς τις Μεγαλοφαρμακευτικές Εταιρείες των τρισεκατομυρίων ευρώ ετησίως;!!! Τώρα δουλευόμαστε; Δεν ζούμε σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο κύριέ μου δυστυχώς…Ούτε αυτές τις εταιρείες τις δημιούργησαν άγιοι άνθρωποι για να βοηθήσουν την ανθρωπότητα….

    Κατηγορείται ότι οι ομοιοπαθητικοί γιατροί φοβίζουν τον κόσμο για τα εμβόλια και ότι αν εμβολιαστούν θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία τους. Και οι γιατροί που υποστηρίζουν τα εμβόλια δεν τρομοκρατούν τον κόσμο ότι αν δεν τα κάνει θα πεθάνει,ότι θα καταστραφεί το παιδί τους κ.τ.λ.
    Μας δουλεύετε κύριε;

    Το να κατηγορείς το άλλον για αυτά που κάνεις αυτό λέγεται φτηνή προπαγάνδα.

    Γνωρίζω ανθρώπους, παππούδες, άνδρες γυναίκες οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και έζησαν ή ζουν μια χαρά.Φυσιολογικά.

    Τώρα το τι περιέχουν τα εμβόλια απ ότι αναφέρεται δεν είναι και ότι πιο αγνό υπάρχει στην φύση, αν και στην εποχή που ζούμε η Μητέρα Φύση έχει απαξιωθεί σε μεγάλο βαθμό από τον »εξελιγμένο» άνθρωπο….

    Σας ευχαριστώ πολύ!

    • Η απάτη είναι από τον Wakefield ο οποίος έλαβε περίπου 500.000 ευρώ, προκειμένου να ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ «επιστημονικά» αποτελέσματα.

      Ο Wakefield (τα «ευρήματα» του) είναι το κατεξοχήν επιχείρημα των ομοιοπαθητικών, όπως θα δείτε στην ιστοσελίδα τους.

  24. Κάποια πράγματα είναι τραγικά. Οπως το να ενημερώνεις τον κόσμο για το χ ψ ζήτημα υγείας για να βοηθήσεις και να σε κοιτάνε με μισό μάτι. Τους λες να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για να τα σώσουν απο αναπηρίες και ακόμα και θάνατο και σκέφτονται οτι τα λες για το συμφέρον των φαρμακευτικών. Τους δίνεις το χ φάρμακο για να προλάβεις το έμφραγμα και πάλι το ίδιο γιατί ο παππούς τους που ζούσε στα κορφοβούνια (και περπατούσε καμιά 20αριά χιλιόμετρα τη μέρα, αλλά αυτό δεν το λέμε) έτρωγε το λίπος του αρνιού και πέθανε στα 100-αρα έχουν καλό γονίδιο και είναι super κι ας ζυγίζουν 100 κιλά. Να παίρνουν όμως την αντιβίωση χωρίς συνταγή και να φοβούνται στα ξένα νοσοκομεία μην έρθει κανένας Ελληνας λόγω των (πολυ)ανθεκτικών, 1οι…

  25. Και ποιοι είμαστε εμείς να έχουμε άποψη για τον όποιο Wakefield;
    Ας αφήσουμε τους ειδικούς. Αλλά ποιοι είναι οι ειδικοί; Οι παιδίατροι; Δεν το νομίζω. Αυτοί είναι απλοί συνταγογράφοι. Κάποτε έδωσαν έναν όρκο…κάποτε.
    Γιατί ο όρκος τους αναφέρει: «..Δεν θα βλάψω κανέναν εσκεμμένα για τα συμφέροντα κάποιου τρίτου…» και κάπου αλλού:»..Ούτε θα δίνω θανατηφόρο φάρμακο σε κάποιον που θα μου το ζητήσει, ούτε θα του κάνω μια τέτοια υπόδειξη…».
    Και θα πει κάποιος τι σχέση έχουν όλα αυτά;
    Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 οι σωτήρες-φαρμακευτικές κάνουν δοκιμές του εμβολίου με το ζωντανό στέλεχος Edmonston-Zagreb(EZ-HT) (περιλαμβάνεται στο MMR για την ιλαρά) στο Μεξικό και την Γκάμπια και στα επόμενα τρία χρόνια στη Γουινέα, το Τόγκο, τη Σενεγάλη και την Αϊτή. Το εμβόλιο ήταν πειραματικό και θανατηφόρο. Το κοινό δεν πληροφορείται τίποτε.
    Οι σωτήρες-φαρμακευτικές δε βάζουν μυαλό. Από το 1987 έως το 1989 στήνουν ένα ερευνητικό κέντρο κοντά σε 30 απομονωμένα χωριά στην κεντρική Σενεγάλη. Στόχος της έρευνάς τους η κλινική αποτελεσματικότητα των στελεχών ΕΖ-ΤΗ και Schwartz(SW-HT) (περιλαμβάνεται στο PRIORIX εναλλακτικό του MMR). Στην πραγματικότητα στόχος τους είναι να μελετήσουν πιο αναλυτικά τη θνησιμότητα εξαιτίας του εμβολίου ώστε να σχεδιάσουν καλύτερα τις στρατηγικές εμβολιασμών που θα πρότειναν στους «πελάτες» τους καταγράφοντας παράλληλα και τις αιτίες θανάτου των εμβολιασμένων παιδιών. ΤΟ ΗΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΣΚΟΤΩΝΑΝ.
    Πηγή:
    Garenne M., et al. «Child mortality after high-titre measles vaccines:prospective study in Senegal» Lancet 1991:338:903-7
    http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PII0140-6736(91)91771-L/abstract

    ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ. Οι WHO(World Health Organization) και CDC(Centers for Desease Control and Prevention) γνώριζαν για την υψηλή θνησιμότητα εξαιτίας του EZ-HT όμως θεωρούσαν τα δεδομένα ανεπαρκή για να απαγορεύσουν τις δοκιμές του εμβολίου Θα τρελαθούμε τελείως…

    Οι σωτήρες-φαρμακευτικές συνεχίζουν. Αποφασίζουν αυτή τη φορά να δοκιμάσουν το δώρο αγάπης τους στις φτωχογειτονιές του Λος Άντζελες το 1991. Εμβολιάζουν μόλις 1000 μωρά από διάφορες φυλετικές μειονότητες, αφροαμερικανούς και λατίνους, όχι ότι κι ότι. Κι ευτυχώς τότε ξεσηκώνεται ο κόσμος κι ο CDC αναγκάζεται να σταματήσει το πρόγραμμα.
    Πηγή:
    Awadu, KO «How babies were used as Guinea Pigs in an L.A County Vaccine Experiment»(Long Beach, C.A.: Concious Rasta Press, 1996)

    Όμως ο παραλογισμός δε σταματάει εδώ. Το 1990 ο WHO είχε ήδη παραγγείλει στους σωτήρες-φαρμακευτικές 250.000.000 εμβόλια του αποδεδειγμένα θανατηφόρου εμβολίου με το στέλεχος EZ-HT για να ξεκινήσει ένα ΣΩΤΗΡΙΟ παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της ιλαράς. Τα δεδομένα όμως από τη Γουϊνέα, τη Σενεγάλη και την Αϊτή συνεχίζουν να έρχονται και να επιβεβαιώνουν ότι το στέλεχος EZ-HT περισσότερο σκοτώνει παρά προφυλάσσει. Τον Ιούνιο του 1992 ο WHO απαγορεύει τη χρήση αυτού του εμβολίου. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις αποφεύχθηκαν οι θάνατοι περίπου 18.000.000 μωρών.
    Πηγή:
    Weiss, R. «Measles battle loses potent weapon» Science (Oct. 23, 1992):546
    http://www.sciencemag.org/content/258/5082/546.citation

    Θα πει κάποιος όλα αυτά αφορούν το ενισχυμένο εμβόλιο με ΕΖ-ΗΤ και όχι αυτό που υπάρχει στο MMR. Κι απαντώ: Άσχετο. Όλα τα παραπάνω τα ανέφερα για να καταδείξω την κατά επανάλειψη αναξιοπιστία των Οργανισμών και φορέων που υποτίθεται ότι μας προστατεύουν, την εγκληματική αδιαφορία των γιατρών που μας φροντίζουν κι έχουν καταντήσει υπάλληλοι των σωτήρων-φαρμακευτικών ξεχνώντας και παραβαίνοντας τον όρκο τους και την ευκολοπιστία όλων των εκατομμυρίων φουκαράδων μη ειδικών σαν κι εμένα που περιμένουν από το γιατρό που εμπιστεύονται τη ζωή τους και αυτή των παιδιών τους να σταθεί στο ύψος του. Θεωρώ το πρόγραμμα και τα πρωτόκολλα εμβολιασμών που έχουμε στην πατρίδα μας μη ασφαλή και πιστεύω ότι τόσο η πολιτεία όσο και το ιατρικό σύστημα – κατεστημένο το γνωρίζουν και εγκληματούν. Αλλοιώς πως να εξηγήσεις την απαίτηση για συναίνεση. Αντιφατικό και ξεβρακωτικό. Γιατί αν το επιβάλεις νομοθετώντας αναλαμβάνεις κι τις όποιες ευθύνες των παρενεργειών. Βέβαια και να επιβληθεί δια νόμου ο εμβολιασμός πάλι μπορείς να αποποιηθείς των ευθυνών σου ελέγχοντας κατάλληλα τα πρωτόκολλα και τον προσδιορισμό των παρενεργειών. Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα.

    Τώρα σε ότι αφορά τον απατεώνα Wakefield ψάχνοντάς το λίγο σαν μη ειδικός, μάλλον απαλλάσσεται από την κατηγορία της απάτης. Όποιος ενδιαφέρεται ας το ψάξει. Εγώ δεν πρόκειται. Γιατί το κύριο επιχείρημα του άρθρου ότι όσοι επιστήμονες αμφισβητούν την ωφέλεια των εμβολίων είναι απατεώνες το θεωρώ από απλά γελοίο και παράλογο έως παραπλανητικό.

    Και για να τελειώνω. Πόσοι από μας τους μη ειδικούς έχουμε ζητήσει από τον παιδίατρό μας να μας εξηγήσει τα θετικά και τους κινδύνους των εμβολίων του παιδιού μας; Πόσοι έχουν τουλάχιστον διαβάσει τις ενδείξεις, αντενδείξεις, ανεπιθύμητες παρενέργειες του κατασκευαστή ή τους έχει ενημερώσει ο παιδίατρός τους για αυτές ώστε να κάνουν μια τεκμηριωμένη επιλογή για το αν θα κάνουν εμβόλια και ποια; Πόσοι;

    • Καλημέρα και ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Το επιχείρημα «ναι αλλά και οι άλλοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους» δεν αθωώνει τον ένοχο. Τον επιβαρύνει, καθώς λέει ότι υπήρχε χώρος να κάνει τη δουλειά του με τίμια μέσα, αλλά επέλεξε να μην το κάνει. Ο τύπος βέβαια έκανε αχρείαστες κολονωσκοπίσεις σε βρέφη και παιδάκια με αυτισμό, δεν νομίζω ότι μπορείς να αθωωθείς από αυτό ποτέ, ακόμα και αν δεν είχες πάρει 500.000 ευρώ για να το κάνεις.

      Αυτό που λές «ήξεραν ότι θα σκότωναν» είναι δικό σου συμπέρασμα, σχεδόν κακόβουλο. Η θνησιμότητα δεν είναι εξ αιτίας του εμβολίου αλλά εξ αιτίας των ασθενειών στην περιοχή που μόλυναν τα εμβολιασμένα βρέφη. Στο λινκ που παραθέτεις λέει ότι αυτοί που κατηγορείς απέσυραν το εμβόλιο, το οποίο προστάτευε σε εξαιρετικό βαθμό από μία ασθένεια που εκείνη την εποχή σκότωνε 1.400.000 παιδιά ετησίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Προστάτευε από εκείνη την ασθένεια αλλά τα παιδιά μελλοντικά είχαν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν από άλλες ασθένειες. Αυτά βέβαια πριν από 30 σχεδόν χρόνια πλέον.
      Δυστυχώς, λύσεις τύπου μαγικό ραβδί δεν υπάρχουν. Σε εκείνη την κατάσταση αν κάποιος έβρισκε ένα εμβόλιο που μείωνε συνολικά τους θανάτους στο μισό (Η ιλαρά έχει πολύ ψηλό ποσοστό θανάτου στα βρέφη) συνολικά θα έκανε καλό.

      Το λινκ στο Lancet που έβαλες αρνείται να ανοίξει σε εμένα.

  26. Εδώ υπάρχει μια μακρά λίστα ερευνών που δείχνουν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση εμβολίων και αυτισμού
    http://www.autismsciencefoundation.org/autismandvaccines.html

  27. Ένα καταπληκτικής ποιότητας, επώνυμο άρθρο, για το θέμα.
    http://clinicalpharmacist.gr/2014/10/29/anti-vaxxers_revolt/

    • Επιστημονικοφανές ναι.
      Καταπληκτικής ποιότητας όχι.
      Κατά τη δική μου άποψη μια ιντερνετική συρραφή του τύπου βάλε κι αυτό κάτι θα μείνει. Είναι γεμάτο από ανακρίβειες, διαστρεβλώσεις και ψεύδη που είναι τόσο προφανές ότι έγιναν για τη δημιουργία εντυπώσεων. Με απλά λόγια στην ίδια κατηγορία με τις εμβόλιο φοβικές συνομωσιολογικές μπουρδολογίες που υποτίθεται ότι αντικρούει. Για παράδειγμα ξεκινάει με αναφορά στον Wakefield. O Wakefield δεν είναι και δεν υπήρξε ποτέ αντιεμβολιαστής. Η εργασία του συμπέρανε συσχέτιση του MMR σε βρέφη κάτω των 12 μηνών και αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης αυτισμού. Επίσης αγνοεί τη γλυκειά εκδίκηση του Wakefield με αφορμή τα απανωτά σκάνδαλα με τον Thomson – αν θυμάμαι καλά το όνομά του – της αμερικανικής CDC σχετικά με την παραποίηση στοιχείων σε έρευνα που αθώωνε το MMR και τις καταγγελίες επιστημόνων – ερευνητών της ίδιας της Merck σχετικά με την παραποίηση στοιχείων για την αποτελεσματικότητα του ίδιου εμβολίου. Και δεν μιλάμε για τυχαίους ερευνητές.
      Επίσης είναι προφανές ότι είναι άσχετος με την επιστημονική έρευνα.
      Ο τύπος που παριστάνει την αυθεντία δεν έχει ούτε μια δημοσίευση σχετικά με αυτά που γράφει. Συγκεκριμένα δεν έχει καμία δημοσίευση. Και αυτό φαίνεται από τις πρώτες παραγράφους του.
      Και για να τελειώνουμε δεν υπάρχει ούτε μια εργασία στο American Pediatrics Association μετά το 2008 να αμφισβητεί τα εμβόλια. Τι έγινε τότε;
      Το ενδιαφέρον ερώτημα είναι ο συγκεκριμένος κύριος όπως και ο κάθε ένας αντιεμβολιοφοβικός κατά την επιταγή τίνος γράφει ότι γράφει.

      >

      • «Για παράδειγμα ξεκινάει με αναφορά στον Wakefield. O Wakefield δεν είναι και δεν υπήρξε ποτέ αντιεμβολιαστής.»
        O Wakefield εξ όσων γνωρίζω έχει πάρει σβάρνα την Αμερική και κάνει αντι-εμβολιαστικές ομιλίες. Λάθος;

        Η επίκληση στις προσωπικές του δημοσιεύσεις που έχει η δεν έχει τι σχέση έχει; Φαρμακοποιός δήλωσε, όχι ερευνητής. Που δήλωσε αυθεντία ακριβώς;

        «Kαι για να τελειώνουμε δεν υπάρχει ούτε μια εργασία στο American Pediatrics Association μετά το 2008 να αμφισβητεί τα εμβόλια. Τι έγινε τότε;»
        Θέλεις να γίνεις πιο σαφής; Τι εργασία να κάνουν για αμφισβήτηση δηλαδή; Τίνος πράγματος; Ποιοι; Το θέμα υφίσταται για συγκεκριμένους κύκλους, όχι για την ιατρική σαν επιστήμη.

        • Δεν δηλωνει οτι ειναι εναντια των εμβολίων. Απλα εναντια του MMR. Προτεινει το «σπασιμο» του εμβολιου σε 3 αυτονομα εμβολια.
          Δες το Vaxxed που εβγαλε για να μαθεις την αποψη του. Εμφανιζεται και μιλαει ο ιδιος μιας και ειναι ο παραγωγος

Σχολιάστε

The Out Campaign: Scarlet Letter of Atheism
url,  tracking