Corpus Cristi: Σύλληψη ηθοποιών για βλασφημία. (η αστυνομία στην υπηρεσία της εκκλησίας)   9 Σχόλια

Corpus Christi Ηθοποιοί

Συνελήφθησαν και κατόπιν αφέθηκαν ελεύθεροι (εν αναμονή της δίκης) 3 ηθοποιοί οι οποίοι πρωταγωνιστούν στο θεατρικό έργο Corpus Christi (Σώμα Χριστού, λατινικά), μετά από μήνυση για «προσβολή των θείων».

Από που να το πιάσει κανείς και που να το αφήσει:

Από τον καταφανή ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ χαρακτήρα της σύλληψης, που θεωρεί την ομοφυλοφιλία μίασμα/προσβολή; Εν έτη 2012, πίθηκοι που κραδαίνουν ένα κείμενο ανθρώπων της εποχής του χαλκού, φυλακίζουν ανθρώπους για ένα χαρακτηρισμό που η επιστήμη έχει αποδεχθεί εδώ και δεκαετίες ως φυσιολογικό και μέρος της φύσης.

Από τον  αναλφαβητισμό σε θέματα βιολογίας που δέρνει τόσο τους ιερωμένους/ταλιμπάν, όσο και το σύστημα δικαιοσύνης και προσωπικά τον εισαγγελέα που διέταξε τη δίωξη, καθώς και τους αστυνομικούς που την εφάρμοσαν; Ο οποίος αναλφαβητισμός αγνοεί τον φυσιολογικό χαρακτήρα της ομοφυλοφιλίας στο ζωικό βασίλειο;

Από την καταφανή υποκρισία των θρησκευτικών ομάδων που υπέβαλαν τη μήνυση; Προφανώς ούτε οι ίδιοι δεν πιστεύουν στη μετά θάνατον τιμωρία, μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η σπουδή για τιμωρία επί γης.

Από την ισχύ που ακόμα έχουν και εφαρμόζονται διατάξεις του ποινικού κώδικα σχετικά με τη βλασφημία (άρθρο 198, 199); Για απλή εξύβριση, πρέπει η μήνυση να κατατεθεί από το θύμα (βλ σχετικά άρθρα ποινικού κώδικα). Για την προσβολή στα θεία όμως  η μήνυση μπορεί να κατατεθεί από τρίτο (λογικό, και το ποινικό σύστημα αποδέχεται ότι ο θεός δεν παίζει να κατέβει να προστατεύσει τον εαυτό του, αφού δεν υπάρχει!).

Από την καταφανή σπουδή του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης να προσάγει τους βλάσφημους, ενώ της διαφεύγουν επιδεικτικά τύποι όπως ο Κασιδιάρης; Λίγο άσχετο, αλλά δεν μπορώ να μην κάνω συγκρίσεις: Ο ένας ξυλοκοπά σε κοινή θέα μια γυναίκα, και παραμένει ασύλληπτος εκμεταλλευόμενος το θεσμό του αυτόφωρου, οι άλλοι αποδίδουν ένα φυσιολογικό χαρακτηρισμό σε ένα φανταστικό πρόσωπο, στα πλαίσια μιας καλλιτεχνικής παράστασης, και οδηγούνται με χειροπέδες στο τμήμα. Η υπόνοιες για δράση ακροδεξιών – φασιστικών στοιχείων μέσα στο ίδιο το σώμα της αστυνομίας, μου βγαίνουν αυτόματα.

Των συλλήψεων είχε προηγηθεί η καταδίκη της παράστασης από την Δ.Ι.Σ., και το κάλεσμα των πιστών να την μποϊκοτάρουν. Υποψιάζομαι ότι τέτοιες καταδίκες είναι τιμητικές για τέτοιες παραστάσεις, για να μην τους αρέσει πάει να πει ότι δεν είναι τραγικά εξευγενισμένο, άρα κάτι θα λέει. Η παράσταση ανεβαίνει από τον βραβευμένο σκηνοθέτη Λαέρτη Βασιλείου.

Ενημέρωση [11/06/2012]:

Στον e-lawyer διαβάζουμε ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί 9 φορές για περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης (πληρώνοντας κάθε φορά αντίστοιχο πρόστιμο)(όχι μόνο για θρησκευτικά ζητήματα). Τη μήνυση την έκαναν 2 δικηγόροι που παρακολούθησαν την παράσταση (είναι σύνηθες, προκειμένου να πιστοποιηθεί ένα έγκλημα για μήνυση ο εντολέας να στέλνει το δικηγόρο για να έχει και το ρόλο του μάρτυρα. Η Δ.Ι.Σ. ούτε έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει διαψεύσει την πληροφορία ότι αυτή έδωσαν την εντολή).

Η σύλληψη έγινε ΑΚΡΙΒΩΣ πριν ξεκινήσει η παράσταση του Σαββάτου, η πιο σημαντική από άποψη προσέλευσης κλπ, προφανώς με την ελπίδα να ακυρωθεί και να γίνει και η μεγαλύτερη ζημιά (οικονομική και πολιτισμική). Τελικά η καθυστέρηση ήταν μιάμιση ώρα, ο κόσμος περίμενε, και η παράσταση έγινε κανονικά (προς απογοήτευση των μηνυτών μάλλον…) .

Ενημέρωση [12/10/2012]

Παίχτηκε το επόμενο επεισόδιο της σειράς «Οι χριστιανοταλιμπάν και η ελευθερία του λόγου» :

Corpus Cristi: Οι χριστιανοταλιμπάν αντεπιτίθενται.

Πληροφορίες για την παράσταση Corpus Cristi

Ιστοσελίδα συντελεστών της ελληνικής παράστασης: http://corpuschristi-theatre.blogspot.gr/

Ιστοσελίδα wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Corpus_Christi_%28play%29

Νομική Ανάλυση από τον e-lawyer : http://elawyer.blogspot.gr/2012/06/blog-post_10.html

Πληροφορίες στα ΜΜΕ: [1] http://www.skai.gr/news/culture/article/205114/corpus-cristi-sullipseis-ithopoion-gia-prosvoli-ton-theion-/

Πληροφορίες στα ΜΜΕ: [2] http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=15985

Πληροφορίες στα ΜΜΕ: [3] http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231199758

9 responses to “Corpus Cristi: Σύλληψη ηθοποιών για βλασφημία. (η αστυνομία στην υπηρεσία της εκκλησίας)

Subscribe to comments with RSS.

  1. Η βλασφημία ήταν μάλιστα σε χώρο θεάτρου που από μόνος σου διαλέγεις να πας!
    Θυμίζει το ανέκδοτο με την γεροντοκόρη που κατήγγειλε ότι ό γείτονας της κυκλοφορεί γυμνός και όταν πήγαν στο σπίτι της διαπίστωσαν ότι δεν φαίνεται από πουθενά.
    -Ανεβείτε επάνω στο τραπέζι και τότε μου λέτε αν φαίνεται!, τους απάντησε θριαμβευτικά!.

  2. όντως, αυτό που το βάζεις; Δεν είναι καν δημόσια προβολή, ιδιωτική είναι! με εισιτήριο! Ενός έργου που υπάρχει για πάνω από 10 χρόνια στο εξωτερικό. αν υπήρχε λογική βέβαια, δεν θα είχαμε αυτή τη συζήτηση…

  3. Διάβασα ως απάντηση στις κατηγορίες για ρατσισμό την «εξευγενισμένη» άποψη ότι οτιδήποτε αποδίδεται στον χριστό το οποίο δεν είναι στις ιδιότητες που θεωρεί η εκκλησία ότι έχει είναι βλασφημία (και όχι αποκλειστικά η ομοφυλοφιλική ιδιότητα).

    παραθέτω ένα εξαιρετικό σχόλιο ενός μέλους (truleysi) του forum.atheia.gr
    (ο τονισμός, δικός μου)

    Δεν έχω δει την παράσταση, συνεπώς δεν μπορώ να κρίνω ούτε το περιεχόμενό της, ούτε την καλλιτεχνική της αξία. Σε κάθε περίπτωση, αντιτίθεμαι σε κάθε μορφής λογοκρισία που αφορά στην έκφραση της τέχνης.

    Νομίζω επίσης, ότι ο οποιοσδήποτε χριστιανός ή μη θα δικαιούτο να εκφέρει μία διαφορετική άποψη για τον Χριστό από την καθιερωμένη, ακόμα και μέσα από θρησκευτική αντίληψη: Σε μία ανθρωποκεντρική απεικόνισή του, ο Χριστός θα μπορούσε να συμβολιστεί ως ομοφυλόφιλος ή ως μαύρος ή ακόμα και σαν γυναίκα, όχι γιατί στην πραγματικότητα υπήρξε κάτι από τα τρία, αλλά γιατί ως σύμβολο και μόνο θα μπορούσε να έχει υπάρξει και τα τρία (και πολλά περισσότερα ακόμα), δεδομένου ότι υπόστασή του ξεπερνάει το φύλο, τη φυλή, το χρώμα, ή την σεξουαλική ταυτότητα. Ο Χριστός (θα έπρεπε να) είναι πάνω από αυτά και ο καλλιτέχνης (στην προκειμένη περίπτωση δεν γνωρίζω τα κίνητρά του μη έχοντας δει την παράσταση) έχει κάθε δικαίωμα να αναδείξει την οικουμενικότητα της ύπαρξής του και του λόγου του.

    Κοντολογίς: Ή ο Χριστός θυσιάστηκε (κατά τους πιστούς) μόνο για τους στρέιτ λευκούς άντρες, ή θυσιάστηκε για όλους. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε ο Χριστός, ως σύμβολο πάντα, είναι ταυτοχρόνως όλα. Πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε στοιχειωδώς καλλιεργημένος θεολόγος ή ιερωμένος, θα αντιδρούσε έντονα σε τέτοια φαινόμενα λογοκρισίας. Δυστυχώς όμως έννοιες όπως τέχνη και θρησκεία, δεν κάνουν πάντα καλή παρέα.

  4. Δελτίο Τύπου Ένωσης Αθέων για τις συλλήψεις στο Corpus Christi

    Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ τη σύλληψη ηθοποιών της παράστασης «Corpus Christi».

    Μένουμε κατάπληκτοι από το ρατσιστικό χαρακτήρα της σύλληψης: Εν έτει 2012, και ενώ η διεθνής (επιστημονική και μη) κοινότητα έχει εδώ και δεκαετίες αναγνωρίσει την έλξη ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου ως αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης, στην Ελλάδα η απόδοση της συγκεκριμένης ιδιότητας σε μια ιδιωτική καλλιτεχνική παράσταση οδηγεί σε συλλήψεις.

    Αγανακτούμε από τον σκοταδισμό που διακρίνει το σύστημα επιβολής της δικαιοσύνης, το οποίο δείχνει να υπηρετεί πιστά αναχρονιστικούς θεσμούς και προκαταλήψεις, αγνοώντας στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτό της ελεύθερης έκφρασης.

    Προβληματιζόμαστε για τις ανθρώπινες ελευθερίες και κατά πόσο αυτές γίνονται πραγματικά και έμπρακτα σεβαστές στο θεωρητικά σύγχρονο δυτικό μας κράτος.

    Ελπίζουμε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα προτάξει τον σεβασμό στα κεκτημένα του ανθρώπινου πολιτισμού, όπως το δικαίωμα για ελευθερία ανθρώπινης έκφρασης, απέναντι στην υποτιθέμενη προστασία ενός ιδεολογήματος όπως η θρησκεία, καθώς και ότι αυτό το επεισόδιο θα γίνει αφορμή να καταργηθεί επιτέλους το αναχρονιστικό άρθρο 198 του Ποινικού Κώδικα που ποινικοποιεί τη βλασφημία. Η προσβολή των προσώπων της θρησκευτικής μυθολογίας είναι ένα «έγκλημα» δίχως θύμα.

    Η δυσανεξία συγκεκριμένων ομάδων στη διαφορετικότητα και στην αμφισβήτηση των πεποιθήσεών τους δεν είναι δυνατόν να προτάσσεται της ελευθερίας της έκφρασης.

    Atheist union Of Greece

  5. Παράθεμα: Corpus Cristi: Οι χριστιανοταλιμπάν αντεπιτίθενται. « Απελευθέρωση απο τα δεσμά.

  6. το επιπεδο οσων αντεδρασαν στο εργο ηταν πολυ χαμηλο ο μακναλλυ αξιζει το νομπελ λογοτεχνιας για το αριστουργημα που εγραψε η ευσεβεια του προς τον χριστο πολυ μεγαλη
    ο τζοσουα δεν παρουσιασθηκε ποτε ως γκει μονον ο ιουδας για οσους καταφεραν να δουνε το εργο φυσικα και τους εκανε την χαρη η χρυση αυγη και τα αλαλαζοντα χριστιανικα πληθη που δεν ξερουν τι σημαινει υψηλη τεχνη ο ρατσισμος που βγηκε για αλβανους, εβραιους ομοφυλοφιλους ειναι παρομοιωδης
    αυτο ειναι το επιπεδο του ελληνικου λαου να το χαιρεστε που το ειχατε επι αιωνες στον σκοταδισμο του βυζαντιου και της τουρκοκρατιας ουτε μια αναλυση θεατρικου εργου δεν μπορειτε να κανετε

    ουραγος η ελλαδα στον πολιτισμο και οχι τυχαιως οφειλαν ολοι οι συγγραφεις, οι τραγουδιστες οι ηθοποιοι και οι πνευματικοι ανθρωποι της χωρας να υπερασπισθουν την παναγοπουλου και τον βασιλειου και να παιχθει επι μακρον η παρασταση για να το δουνε ολοι ακομη και αυτοι που το αντιμαχονται και να πεισθουν οτι δεν ειναι τα πραγματα ετσι οπως παρουσιαζονται

    καποιος πρεπει να ανεβασει το επιπεδο αυτου του λαου που χει χαμηλωσει επικινδυνα

    http://www.arelis.gr
    site μονο για ευφυεις ανθρωπους και ωραιους σαν ελληνες που θα λεγε και ο εγγονοπουλος

  7. ευχαριστώ για το σχόλιο. το έργο δεν το έχω δεί, αλλά και γκέι να παρουσίαζε το χριστό, δεν βλέπω κάτι κακό (όπωςε και μαύρο να τον παρουσίαζε, η κινέζο, η γυναίκα). υποτίθεται ότι είναι θεός όλων των ανθρώπων και όχι μόνο των λευκών straight ανδρών, οπότε δεν υπάρχει κάτι υποτιμητικό στο να πάρει κάποια άλλη μορφή.

  8. Παράθεμα: η ομοφυλοφιλία καταδικάζεται… | Απελευθέρωση απο τα δεσμά.

Σχολιάστε

The Out Campaign: Scarlet Letter of Atheism
url,  tracking